Home » Na području FBiH izvršeno 290 inspekcijskih nadzora

Na području FBiH izvršeno 290 inspekcijskih nadzora

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 20.12.2022. godine na području Federacije BiH izvršili ukupno 290 brzih kontrola tzv. akcija, u cilju suzbijanja sive ekonomije i sprečavanja rada na crno. Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, pekarstva, građevinarstva, priređivanja igara na sreću klađenjem, ugostiteljstva, i ostalih uslužnih djelatnosti.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 59 neprijavljenih radnika, 73 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 8 objekata koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 7 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćena su 32 poslovna objekata, izdat je 191 prekršajni nalog s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 384.900,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem :

– e-maila: [email protected] i [email protected],

– SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,

– besplatnog poziva na broj 080 020 333 i

– pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

Izvor: zenit.ba