Home » Na putevima u BiH prošle godine poginule 222 osobe, zašto je ta brojka tako velika?

Na putevima u BiH prošle godine poginule 222 osobe, zašto je ta brojka tako velika?

Na putevima u BiH tokom prošle godine dogodila se ukupno 31.321 saobraćajna nesreća u kojima su poginule 222 osobe, podaci su entiteskih nadležnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Tokom prošle godine u saobraćajnim nesrećama u Federaciji BiH poginulo je 116 osoba, što je manje za 34 poginule osobe u odnosu na 2021. godinu i predstavlja 52,25 posto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nesrećama u BiH.

U Brčko distriktu protekle godine poginulo je šest osoba, dok je broj poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama u RS iznosio 100 i u odnosu na 2021. godinu smanjen za jednu poginulu osobu, a predstavlja 45,05 posto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nesrećama u našoj zemlji.

U saobraćajnim nesrećama u BiH lani su 1.554 osobe zadobile teže, a 8.704 osobe pretrpjele su lakše tjelesne povrede, saopšteno je iz Bihamka.

“Na osnovu podataka može se zaključiti da se na području BiH dnevno tokom 2022. godine događalo u prosjeku nešto više od 85 saobraćajnih nesreća, od toga blizu 20 sa poginulim ili povrijeđenim osobama”, navodi se u saopštenju.

Najveći broj saobraćajnih nesreća zabilježen je na ulicama u naseljima, a zatim na magistralnim, lokalnim, regionalnim, ali i na autoputevima.

Od ukupnog broja saobraćajnih nesreća na putevima u BiH prošle godine registrovana je 24.091 sa materijalnom štetom.

“Veliki broj saobraćajnih nesreća rezultat je nepoštovanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju”, navode iz BIHAMK-a.

Dodaju da su nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nesreća, kao i vožnja pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava.

Izvor: Klix