Home » Nabrojali smo sve laži, neistine i poluistine u vikend-ratu saopćenjima zbog smrzavanja Zeničana

Nabrojali smo sve laži, neistine i poluistine u vikend-ratu saopćenjima zbog smrzavanja Zeničana

Ovo ispod su temperature koje je meteorološka stanica FHMZ – Federalnog hidrometeorološkog zavoda izmjerila na mjernoj stanici Ravan u Zenici tokom oktobra ove godine. U trenutku pisanja teksta jasno je da je nedjelja, 10. oktobar bio ČETVRTI DAN ZAREDOM kako je temperatura zraka u 21 sat ISPOD 12 CELZIUSA, što je po članu 48. Odluke o funkcioniranju gradskog grijanja bilo DOVOLJNO da se pokrene sistem grijanja.

12,4 °C 01.10.2021. u 21:00
14,4 °C 02.10.2021. u 21:00
13,6 °C 03.10.2021. u 21:00
14,2 °C 04.10.2021. u 21:00
16,5 °C 05.10.2021. u 21:00
15,7 °C 06.10.2021. u 21:00
11,0 °C 07.10.2021. u 21:00
09,0 °C 08.10.2021. u 21:00
04,7 °C 09.10.2021. u 21:00
07,3 °C 10.10.2021. u 21:00

(u članu 48. ove Odluke navodi: “Distributer će vršiti isporuku po ovom članu ako temperatura vanjskog zraka tri noći uzastopno bude niža od 12 stepeni, mjereno u 21 sat”.)

Prva je to od nelogičnosti u analizi današnjeg Saopćenja JP Grijanje, koje je dostavljeno medijima neformalnim načinima komunikacije, odnosno putem viber grupa i prepiski. U pomenutom saopćenju se navodi da se tek večeras stiču uvjeti za prijevremeno zagrijavanje grada što je, osim po gore navedenom podatku netačno, ali saopćenje bukvalno obiluje netačnostima.

– Iako smo uložili maksimalne napore da sezona grijanja počne ranije, o čemu svjedoči dopis upućen kompaniji “ArcelorMittal” Zenica i to 23. septembra da smo spremni početi puniti sistem, nažalost, iz ove kompanije su sistem počeli puniti tek 6. oktobra i to na intervenciju gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, kaže se u Saopćenju.

Nije jasno zašto su to činili JP i gradonačelnik, ako nije postojala nikakva obaveza prema Gradu i građanima. Naime, u istom saopćenju se navodi da je Zaključak Vijeća, kojim je od ovog preduzeća traženo da sezona krene 1., a ne 15.10. NEOBAVEZUJUĆI, jer nije promijenjena i sama Odluka!

– Gradsko vijeće Zenica donijelo Zaključak da sezona grijanja počinje 1. oktobra, ali isto je trebalo izglasati i izmjenu Odluke o zagrijavanju kojim bi se precizirao početak grijne sezone te definisali svi uslovi ove Odluke. Želimo istaći i to da smo odmah obavijestili Gradsko vijeće Zenica da je Zaključak neprovodiv bez izmjene Odluke o zagrijavanju grada.

KO OVDJE LAŽE? Ako je istina ovo što kažu iz JP, to znači da je Predsjedavajući GV Zenica SAKRIO tu obavijest ili je svjesno PREĆUTAO od ostalih članova Vijeća. Uzgred, proteklih dana je brže-bolje sazvana potpuno nepotrebna sjednica Vijeća o “aferi kisik”, iako Gradsko vijeće nema nikakvu nadležnost da o tome raspravlja. Istovremeno, vijećnici ako JP Grijanje ne laže, mjesecima ne znaju da postoji Dopis koji su morali razmotriti.

Znači, čak i ako je JP Grijanje u ovome u pravu, nije istina da se tek večeras stiču uvjeti za početak sezone, nego je to bilo već sinoć, kaže FHMZ.

Idemo dalje – Javno preduzeće “Grijanje” Zenica na vrijeme je preduzelo sve neophodne mjere za početak grijne sezone, međutim, o punjenju sistema odlučuje isključivo kompanija “ArcelorMittal”, a koje je preduslov da sezona grijanja počne.

Kako sad to? U Odluci i Informaciji o sezoni 21/22 JP Grijanje navodi da je Ugovor potpisalo sa preduzećem “Toplana Zenica”, da je ono sad nadležno za grijanje Grada, te da bivšem isporučiocu, ArcelorMittalu JP Grijanje duguje 2,5 miliona KM za prethodne račune!

Jednom, konačno i za uvijek treba da se zna i kaže – ko je vlasnik “vatre” kojom se griju Zeničani? Po današnjem saopćenju, Mittal se pita, Mittal odlučuje, Mittal jedini pušta vodu…… Znači li to da smo, pored “parazitskog” preduzeća koje samo distribuira energiju, dobili još jedno – koje je između vlasnika vatre i građana?

Hoće li građani Zenice, svojim računima morati finansirati “ložača” plus dvije firme između i na kraju, ako je za sve kriv ili zaslužan Mittal, kako je moguće da pojedini političari, uključujući prvog čovjeka Grada, danima, sedmicama, mjesecima kazuju da su “riješili problem grijanja”. Kako možeš riješiti nešto, ako se za sve, od vatre do pipe kojom se pušta topla voda, pita nekog trećeg? Svaki, iole informisani građanin zna da Mittalu 12 mjeseci godišnje, 365 dana u godini treba para za postrojenja, a da se samo “jače loži” zbog Grada dok traje sezona, tako da priča da se “čini usluga i spašava grad” ne pije vode kod iole ozbiljnog poznavaoca sistema.

I šta je i zašto uopće gradonačelnik intervenirao 6. 10. kod Mittala, kad je na press-konferenciji sredinom septembra pred hiljadama sugrađana i medijima rekao da je sve spremno i da grijanje počinje 1.10.? I pušta ga preduzeća “Toplana”, kojem opet JP Grijanje nije pisalo, nego Mittalu? Ili jesi ili nisi gazda. A gazda je onaj ko pušta vodu, paru, ko drži ventil u rukama. Ili je JP Grijanje ovim pljunulo na sve napore gradonačelnika Kasumovića da dokaže da je on ključni čovjek u novom, boljem, sistemu grijanja!?

Zanimljivi su i komentari građana koji na društvenim mrežama “brane” to što su radijatori Zeničana još uvijek ledeni… Osim što se na profilima može vidjeti da osobe koje to čine uglavnom imaju neku “konekciju” sa određenim interesnim sferama, uzastopno i nevjerovatno suludo papagajsko ponavljanje “a šta je bilo prije”, “nije nikad bilo dobro”  i slično su više za analize psihologa, nego novinara. Naime, niko i nigdje nije “tjerao” aktuelne zvaničnike poput aktuelnog gradonačelnika da najave sezonu od 1., niko nije “tjerao” legalnu i legitimnu vlast ozvaničenu u vijećničkoj većini da izglasa promjenu odluke, ali i čak po staroj Odluci koja egzistira godinama, grijanje je već trebalo biti u domovima Zeničana.

Nevjerovatan do imbecilnosti “sport” da je za loše uvijek kriv neko drugi, a za zasluge smo zaslužni samo mi, doveli su ovaj grad i građane na rub očaja. Podatak da je broj korisnika grijanja smanjem za 60 posto za 10 godina je šokantan, zabrinjavajući i samo dobro, jako i sigurno grijanje kadgod zatreba Zeničanima, pa makar zahladnilo i u septembru, može vratiti povjerenje hiljada onih “isključenih”. Umjesto toga, naručivanje desetina hiljada tona uglja umjesto nove, supermoderne plinske elektrane, nije neki podatak koji ulijeva povjerenje, jer postojeći kotlovi “starog sistema” su godište autora ovog članka, a on sljedeće godine ulazi u drugu polovinu životnog stoljeća!

Bilo bi red, kad se već planira obmanjivati i lagati puk, da se barem drži nekog plana, jer ovako, svaka rečenica je u suprotnosti sa prethodnom! Doduše, malo je onih koji će otići dalje od naslova ovog teksta, a kamoli doći do ovdje. Oni koji ovo čitaju sad se mrznu, a ovi što nisu odmakli od naslova su – izabrali.

Zenicablog.com