Home » Najavljen štrajk prosvjetara u SBK: Nastava neće početi bez zaključenih Kolektivnih ugovora

Najavljen štrajk prosvjetara u SBK: Nastava neće početi bez zaključenih Kolektivnih ugovora

U prostorijama Nezavisnog samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Srednjobosanskog kantona u Travniku, održana je press konferencije četiri sindikata obrazovanja koja djeluju u Srednjobosanskom kantonu.

Povod za održavanje konferencije su problematika u obrazovanju na području Srednjobosanskog kantona i nepotpisivanje Kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja te primjena Pravilnika o praćenju, ocjenjivanju i napredovanju nastavnika/profesora i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školana na području kantona. Predstavnici sindikata najavili su da će prvog dana nove školske godine održati štrajk upozorenja.

Muhamed Pajić, predsjednik nezavisnog samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja SBK, kazao je da prvi put nakon 15 godina u novu školsku godinu ulaze bez potpisanog Kolektivnog ugovora.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama SBK, Gorana Puletić istakao je da ne potpisivanje Kolektivnog ugovora ima velike posljedice za sve zaposlene u obrazovanju.

Prema riječima Nedžada Jahića, predsjednika Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u SBK, veliki broj učitelja, nastavnika i profesora ostaje bez nastavnih normi.

Jahić je dodao da predstavnici sindikata traže da se uredi stanje u obrazovanju i da se vrate u period do 2016. dokle je vazio stari Kolektivni ugovor.

Neusvajanje Kolektivnog ugovora zaposlene u obrazovanju dovodi u izuzetno tešku poziciju po pitanju radnopravnog i ekonomskog socijalnog statusa, ističe Nada Jukić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama SBK

Ukoliko vlada SBK i dalje bude odbojala zaključiti Kolektivne ugovore, Sindikat obrazovanja će poduzeti sve zakonom dozvoljene radnje u cilju ostvarivanja svojih zahtjeva.

Tntportal.ba