Home » Nakon pokrenutog klizišta kod Kaknja: Općina će finansijski pomoći svim porodicama

Nakon pokrenutog klizišta kod Kaknja: Općina će finansijski pomoći svim porodicama

Nakon što je 9. marta 2017. godine došlo do pojave klizišta na lokalitetu Malješ, iznad regionalnog puta kod skretanja za Karaulsko Polje, Općinski štab civilne zaštite Kakanj hitno je reagirao.

Iz Općine Kakanj navode da je izvršena preventivna evakuacija oko 50 osoba zbog sigurnosnog rizika, te angažirano stručno lice – geolog koje je izvršio preliminarnu analizu koja će biti osnov za interventne mjere, a realizirane su i aktivnosti na uklanjanju svih tereta koji su vršili pritisak na čelo klizišta.

“Već danas će biti angažirana mehanizacija sa ciljem rasterećenja padine na kojoj se pojavilo klizište, a bit će poduzete i druge mjere sa ciljem otklanjanja sigurnosnog rizika. Cilj je da se u što je moguće kraćem vremenskom periodu osiguraju uslovi za povratak ljudi svojim kućama”, stoji u saopćenju.

Iz Općine Kakanj ističu da će danas u 9 sati biti održan sastanak sa predstavnicima porodica koje su iseljene kako bi se ljudima pojasnilo šta će se raditi danas i narednih dana u cilju osiguranja uslova da se evakuisane porodice vrate svojim kućama.

  Građani Zenice šetnjom poručili da osobe s invaliditetom moraju biti vidljivija kategorija društva (VIDEO+FOTO)

“Sve porodice koje su evakuisane su smještene kod rodbine, izuzev jedne porodice koja je smještena u Motelu ‘Tiron’ u Kaknju. Troškove smještaja u Motelu ‘Tiron’ će platiti Općina Kakanj. S obzirom na to da iseljenje iz domova znači i povećanje životnih troškova, Općinski štab civilne zaštite će svim porodicama odobriti interventna sredstva”, navodi se u saopćenju.

Dodali su da na kućama nema većih oštećenja izuzev manjeg oštećenja fasade, te su demantirali određene dezinformacije o ogromnim stijenama i velikoj količini zemlje koja je zatrpala kuće.

“Pojavile su se i određene špekulacije o razlozima pokretanja klizišta. Želimo pojasniti da relevantne činjenice o razlozima pokretanja klizišta mogu iznijeti samo stručne institucije i stručne osobe”, saopćili su iz Općine Kakanj.

klix.ba