Home » Nakon skandala u Domu za stara lica Zenica: Otvorena istraga protiv direktora Kemala Efendića

Nakon skandala u Domu za stara lica Zenica: Otvorena istraga protiv direktora Kemala Efendića

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) otvorilo je istragu protiv Kemala Efendića, nesavjesnog direktora Doma za stara lica Zenica, inače diplomiranog pravnika i svršenika medrese, saznaje “Dnevni avaz”.

Bacili meso

Podsjetimo, prošle godine, odlukom direktora Efendića, ucrvalo se i propalo 3,5 tona doniranog kurbanskog mesa koje je, najprije, skladišteno zajedno sa svinjskim, što je šokiralo cjelokupnu bosanskohercegovačku javnost.

Nakon što se meso ucrvalo, Efendić je, budući da dobro poznaje Žepče, jer je tamo do imenovanja na odgovornu funkciju direktora Doma radio na Birou za zapošljavanje, našao pogodnu lokaciju u mjestu Želeća, gdje su u rijeku bacili oko tonu mesa.

Oko 2,5 tona mesa transportirano je na lokalitet kod Mošćanice, gdje je u noćnim satima zakopano kako bi se cijela stvar pokušala zataškati. Međutim, cijelu aferu otkrio je novinar “Dnevnog avaza”, a nakon čega je Tužilaštvo otvorilo istragu, najprije kao neodređeno krivično djelo ili počinilac u cilju provjere objavljenih informacija.

Mirna Poljac, portparol Tužilaštva ZDK, potvrdila je za naš list da se istraga sada vodi protiv direktora Efendića.

Čvrsti dokazi

– Uvidom u evidenciju Tužilaštva, utvrđeno je da je ovo tužilaštvo otvorilo istragu protiv K. E. zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. S obzirom na fazu u kojoj se predmet nalazi, nismo u mogućnosti dostaviti više informacija – kaže Poljac.Budući da postoje dokazi, ali i svjedoci koji su, po nalogu direktora, prevozili i zatrpavali ucrvano meso kako bi se sve zataškalo, Efendiću za krivično djelo koje se stavlja na teret prijeti kazna do pet godina zatvora.

Istražitelji otkopali ostatke mesa - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Istražitelji otkopali ostatke mesa FOTO: D. PAŠALIĆ

Saslušani ključni svjedoci

Kako saznajemo, do sada su u Tužilaštvu ZDK ispitani brojni svjedoci, među kojima su i oni ključni poput vozača Doma za stara lica, a kojem je direktor naredio da vozilom Hitne pomoći, koje je donirano Domu, prevozi pokvareno meso iz Žepča u Goricu.

Direktor Efendić iznajmio je kombi te i sam prevozio ucrvano meso. Saslušan je i vlasnik hladnjače u Gorici kod Zenice.

Avaz.ba