Home » Naredne sedmice u Zenici Izložba “Ćilimi sjećanja” u znak sjećanja na genocid u Srebrenici

Naredne sedmice u Zenici Izložba “Ćilimi sjećanja” u znak sjećanja na genocid u Srebrenici

Galerija “Preporod” Zenica u saradnji s Memorijalnim centrom Potočari, u povodu obilježavanja 28. godine stradanja u Srebrenici, postavlja Izložbu „Ćilimi sjećanja“, koja je uobličena u instalaciju pod nazivom „Gradim kuću sjećanja“ autora Ismeta Lisice ( Sarajevo ) i koautora: Naide Lisice,Dunje Krvavac i Nedima Mutevelića.

Instalacija „Gradim kuću sjećanja“ predstavlja 12 bosanskih ćilima, koje je Memorijalnom centaru Potočari /Srebrenica poklonilo udruženje BosFam.

Ćilimi koje su tkale preživjele žrtve genocida postaju utočište sjećanja na sve žrtve genocida i njihove živote.

Arhetip bosanske kuće,je jednostavna kvadratna struktura sa kosim krovom .Ta kuća je sinonim porodične tradicije. U njoj se rađa,odrasta ,živi i umire. Tako bi u ovoj zemlji trebalo da arhetipski žive i umiru sretni ljudi. Mimo tog obrasca sve drugo je zlo i nesreća. Ako se desi rat i genocid ,žrtve najbrutalnije budu ubijene ,preživjeli ostaju i bez svojih najbližih, ali i bez sjećanja koje kuća i sve u njoj prdstavlja. Simbolična izgradnja kuće od ćilima je djelimično vraćanje u osnovni arhetip, ali samo po konstrukciji i namjeri jer su „zidovi“ kuće napravljeni od ćilima tkanih rukama preživjelih žrtava genocida, u pomen ubijenim u genocidu i sjećanje na njihove živote.

Instalacija „Gradim kuću sjećanja“ predstavlja bosansku kuću dimenzija 12,5 metara x 2,5,metra x 3 metra, čiji su zidovi ćilimi s imenima nastradalih u Srebrenici.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 10.7.2023.godine u 19 sati na Trgu Alije Izetbegovića i moći će se posjetiti svaki dan do srijede, 12.7.2022.godine.