Home » Naš poznati frizer u Zagrebu: I Milan Bandić čestitao Elviru Bajriću na motivacijskom treningu za osnovce

Naš poznati frizer u Zagrebu: I Milan Bandić čestitao Elviru Bajriću na motivacijskom treningu za osnovce

Poznati bh. frizer Elvir Bajrić bio je jedan od učesnika i motivatora na proteklom trećem obrtničkom sajmu u prijestonici Hrvatske, u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Glavni cilj sajma je pomoći učenicima završnih razreda osnovnih škola u odabiru budućih zanimanja, te ih motivirati da se odluče za neko od deficitarnih zanatskih zanimanja.

Bajrić je tokom učešća na sajmu prezentirao novitete u frizerskoj struci, a gradonačelnik Zagreba Milan Bandić mu je čestitao na odličnom motivacijskom predavanju za osnovce.

– Pozive za učešće na sajmu dobijam svake godine od strane Obrtničke komore Zagreb, te Mirze Šabića, Ivice Zanettija i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, a tako je bilo i ove godine. Prošli put pričali smo o problematici upisa djece na zanate, u škole poput frizerske, pedikerske, stolarske, zidarske… U Hrvatskoj imaju malo zainteresiranih za te škole, tako da su prošle godine razmatrali i uočili taj problem, a ove godine su krenuli u akciju. Na sajam su autobusima dovezli oko 6 hiljada osnovaca iz cijele Hrvatske, gdje su stručnjaci u svojim zanatima i profesijama predstavili svoje radove na štandovima, a predstavnici škola nudili svoje programe. Ja sam držao motivacijske treninge za tu djecu, pričao sam šta i koje sve zemlje i gradove sam prošao sa svojim makazama, od Londona, Barcelone, Bologne, gdje sam nastupao na Cosmoprofu- internacionalnom sajmu ljepote, te brojnim drugim. – kaže Elvir Bajrić.

Potrudio se da im dočara kako je on kao dijete počinjao u frizerskoj struci, iako su ga mnogi odvraćali i govorili da je bolje upisati fakultet.

– Vjerovao sam u svoj izbor zanimanja i zadovoljan sam postignutim, što je u nekim slučajevima i više nego što su ostvarili ljudi sa završenim visokim školama i fakultetima. Velikim uspjehom smatram moju knjigu „Rječnik frizerskih tehnika i termina“, koja je priznata i prisutna u svakoj frizerskoj školi u Hrvatskoj, dok, moram naglasiti, to nije slučaj u BiH. Kada je u pitanju frizerski zanat u našoj zemlji, djeca se upisuju u tu školu, ali je ne završavaju. Drugi problem je što mi imamo previše frizera u BiH na birou zbog nestručnosti, jer oni po završetku tri godine frizerske škole, nažalost, uglavnom nemaju adekvatno znanje- podcrtava Bajrić.