Home » Nastavak maratonske sjednice Predsjedništva SDA: Hoće li Izetbegović kazniti neposluh unutar stranke

Nastavak maratonske sjednice Predsjedništva SDA: Hoće li Izetbegović kazniti neposluh unutar stranke

Prekinuta maratonska sjednica Predsjedništva SDA od 29. marta bit će nastavljena danas, dan nakon što u PD PS BiH nije prošao set zakona o akcizama za koje je glasalo samo pet poslanika SDA. Nije pomoglo ni što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović dan prije održao sastanak u Klubu SDA te kazao kako će za zakone glasati “sedam ili osam zastupnika”, piše agencija Patria.

Kao što je poznato na sjednici se nije pojavio Safer Dervišević, čovjek pod kontrolom Mirsada Kukića, potpredsjednika SDA i predsjednika KO SDA TK. Navodno je Kukić za podršku zakonima tražio određene ustupke. Ne treba zaboraviti da je Kukić jedan od optuženih u slučaju nelegalnog zapošljavanja u Elektrodistribuciju BiH, kao i Asim Sarajlić, a generalni sekretar SDA Amir Zukić je u pritvoru. Cijeli ovaj slučaj uzdrmao je odnose unutar SDA.

Upravo će stranačka nedisciplina biti jedna od tema današnje sjednice. Među onima koji će se naći na dnevnom redu su i zastupnici Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović koji su bili suzdržani tokom glasanja za zakone.

Puno je otvorenih pitanja u vrhu SDA, a jasno je da međusobnog slaganja i povjerenja već odavno nema. Haos koji su na prošloj sjednici pokrenuli Aljoša Čampara i Dževad Mahmutović zbog izvještaja o napadu na zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića bit će nastavljen i danas. Umjesto da SDA stane u zaštitu drugog čovjeka stranke, Osmanović je valjda trebao da se izvinjava što je napadnut usred Srebrenice krajem januara kao i još nekoliko stranačkih funkcionera. Iako je organizator napada poznat, stranačko rukovodstvo još nije kaznilo Hamdiju Fejzića.

Pred Izetbegovićem je danas puno otvorenih gorućih pitanja, a da li će imati snage i mudrosti da opravda funkciju predsjednika pokazat će se nakon sjednice.

Patria