Home » Nastavljeno suđenje Fuadu Kasumoviću zbog Zenicatransa, opet vrijeđao tužiteljicu

Nastavljeno suđenje Fuadu Kasumoviću zbog Zenicatransa, opet vrijeđao tužiteljicu

U Kantonalnom sudu u Zenici nastavljen je glavni pretres i uvodne riječi u predmetu “Zenicatrans”. Inače, optužnica je podignuta u martu ove godine i ona tereti Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, i još deset osoba za niz krivičnih djela počinjenih u postupku prijenosa vlasništva nad Javnim komunalnim preduzećem “Zenicatrans”, koje je sada u stečaju.

Omalovažavanje tužiteljice ni ovaj put nije izostalo u izlaganju Fuada Kasumovića.

Bio je to razlog za prvu izrečenu opomenu u procesu u kojem je zenički gradonačelnik prvooptuženi.

– Ukoliko optuženi nastavi s narušavanjem reda u sudnici bit će udaljen iz sudnice za određeni vremenski period – upozorio je Ismar Jukić, predsjednik Sudskog vijeća Kantonalnog suda Zenica.

Glavni pretres nastavljen je današnjim iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva i odbrane 11 optuženih. Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona ostaje pri svim navodima u optužnici.

– Kantonalno tužilaštvo ZDK-a će tokom ovog procesa dokazati da su optuženi počinili krivična djela koja su im optužnicom stavljena na teret na način, vrijeme i na mjestu kako je to činjenično i pravno opisano u predmetnoj optužnici – istakla je tužiteljica Tužilaštva ZDK-a Adina Karadža.

  Dva pješaka poginula u stravičnoj nesreći kod FIS-a u Vitezu

Odbrana Kasumovića i dalje je stajališta da je optužnica politički motivisana te će u nastavku suđenja pobijati navode Tužilaštva da su optuženi počinili krivična djela za koja ih terete.

– S posebnim naglaskom ćemo pažnju posvetiti i izvođenju dokaza Tužiteljstva i koliko budemo mogli, a nadamo se da ćemo to uspjeti u cjelosti – osporavati te dokaze – kazao je Asim Crnalić, advokat u timu odbrane Fuada Kasumovića.

Novo ročište zakazano je za 10. novembar kada će biti saslušan prvi svjedok Tužilaštva Jusuf Borić, bivši direktor JKP “Zenicatrans”.