Home » NATO potvrđuje dugotrajnu posvećenost Bosni i Hercegovini

NATO potvrđuje dugotrajnu posvećenost Bosni i Hercegovini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posjetio je od 19. do 20. novembra Sarajevo, uključujući i NATO Štab Sarajevo.

Tokom posjete, generalni sekretar se sastao sa komandanticom NATO Štaba Sarajevo brigadnom generalicom Pamelom McGaha. Tom prilikom zahvalio je generalici McGaha i osoblju NATO Štaba za podršku miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

– NATO je, dugi niz godina, posvećen Bosni i Hercegovini. Vaša sigurnost je važna za region zapadnog Balkana i bitna je za Evropu – rekao je generalni sekretar.

U svom obraćanju uz predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto, generalni sekretar je rekao „Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine” i pozvao “sve političke lidere da očuvaju jedinstvo, grade državne institucije i rade na pomirenju”.

Generalni sekretar NATO-a pohvalio je Bosnu i Hercegovinu za napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te ponovio da NATO ostaje opredijeljen za podršku euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

– Svaka zemlja ima pravo izabrati sopstvene sigurnosne aranžmane. Bez stranog uplitanja – izjavio je generalni sekretar.

To je bio posjet generalnog sekretara Stoltenberga, tokom četvorodnevne turneje na zapadnom Balkanu. Planirano je da otputuje na Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju – saopćio je  NATO Štab Sarajevo.

Tags