Home » Nekretnine u BiH zbog inflacije sve skuplje

Nekretnine u BiH zbog inflacije sve skuplje

S obzirom na to da je danas luksuz kupiti osnovne životne namirnice, zamislite tek koliki je luksuz kupiti nekretninu. Oni koji nisu riješili stambeno pitanje su u velikim mukama, hoće li i kada doći do pada cijena ili će one samo i dalje rasti? Pitanje je kada i kako kupiti stan, a preživjeti?

Cijene kvadrata kao da rastu preko noći, a krajnje granice, čini se, da nema. Tako u glavnom gradu Sarajevu na udarnim lokacijama kvadrat košta i više od pet hiljada maraka, a cijene rapidno rastu i u drugim gradovima.

– Prije šest mjeseci cijene u novogradnji su bile oko 3.000 KM. Danas je to već 3.500 do 4.500. I cijene u starogradnji su u porastu. Imamo slučaj gdje je cijena porasla za 40.000 u odnosu na prije šest mjeseci – ističe agent za nekretnine Emir Aščić.

Mnogo je faktora koji utječu na finalnu cijenu nekretnine. A inflacija je te faktore posebno naglasila. Poskupljenje građevinskog materijala je samo jedan od razloga kada je u pitanju novogradnja.

– Utječe, prvenstveno, cijena zemljišta na kojem se gradi objekt, zatim cijena radne snage, cijena materijala, ali i stanje na tržištu kad je u pitanju ponuda i potražnja – objašnjava Nerma Halilagić Kalajlić, glasnogovornica građevinske firme iz Tuzle.

  Čović i Nikšić potpisali dokument smjernica, načela i ciljeva u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti

Građani kažu da mogu shvatiti porast cijena kada je u pitanju novogradnja, ali smatraju da je porast cijena stanova u starim zgradama neopravdan. Nisu iznenađeni, ali jesu zabrinuti. Oni koji su riješili stambeno pitanje skinuli su veliki teret s leđa, no brinu se za svoje potomke.

Vlasnici stanova u starogradnji koriste novonastalu situaciju, smatraju analitičari.

Potražnja je, uprkos cijenama, velika jer građani se vode činjenicom da iz dana u dan može biti samo skuplje. Postoje načini putem kojih bi se situacija mogla stabilizovati, ali za to je potrebna reakcija nadležnih, a ona i ovaj put izostaje.

– To je balon koji neće da pukne u dogledno vrijeme, možda će ga recesija naredne godine ili pad ekonomske aktivnosti malo usporiti, ali neće dovesti do pucanja. U konačnici, taj balon jedino može da ugrozi oporezivanje nekretnina, što se neće desiti u dogledno vrijeme jer nema političke volje za tim – ističe ekonomski analitičar Admir Čavalić.

A sve dok nema volje neće biti ni mladih koji će htjeti ostati ovdje jer uz sve druge probleme, nameće se i problem rješavanja stambenog pitanja. U Bosni i Hercegovini je i život, čini se, postao luksuz.

www.federalna.ba