Home » Nelson: Korupcija u BiH je kao tumor. Nemamo dobrog hirurga da je otkloni

Nelson: Korupcija u BiH je kao tumor. Nemamo dobrog hirurga da je otkloni

Eric Nelson

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo predstavio je antikorupcijsku kampanju o temi „Korupcija u oblasti gradnje i prostornog planiranja u Kantonu Sarajevo“.

Javnosti se, između ostalih, obratio i Eric Nelson, ambasador SAD u BiH, naglasivši kako Ured za borbu protiv korupcije ima veliku podršku od SAD.

“Drago mi je istaknuti i da je međunarodna zajednica pružila podršku. Korupcija je rak za demokratiju. Hirurgijom se često uklanjaju tumori, a u BiH ne vidimo te hirurge koji su spremni da ovo otklone. Dakle, treba nam transparentnost da se problem što više udalji i da se na njega skrene pažnja”, kazao je Nelson.

Između ostalog, on je kazao kako je Ured vrlo ozbiljan akter u borbi protiv korupcije.

“Previše lidera ignoriše ovaj problem. Odljev mozgova ozbiljno ugrožava razvoj BiH. Slabo primjenjivanje zakona ugrožava prosperitet. BiH zaostaje za komšija u borbi sa korupcijom. Ured je tu ne samo da otkrije korupcije, nego da i građanima pokaže kako korupcija može da utječe na njihove živote”, kazao je Nelson.

  Ambasadorica BiH u Češkoj prisustvovala komemoraciji u koncentracijskom logoru Terezin

On je kazao kako su građani stalno pod pritiskom i prijetnjom te da je zadovoljan što rad Ureda za borbu protiv korupcije i njihove metode usvajaju i druge lokalne vlade.

“Radar programom se mora iskorijeniti korupcija. Zahvaljujemo se Uredu za borbu protiv tog kancera. Neki u BiH bi željeli da vi ne uspijete, ali bi mnogi građani htjeli drugačije, da uspijete. Ovo će biti inspiracija građanima da se borba može uspješno okončati”, kazao je Nelson.

Izvor: raport.ba