Home » Nermin Ogrešević reagirao nakon što je Srbija odlikovala ratnog zločinca Vinka Pandurevića: Hajde da se konačno prestanemo lagati!

Nermin Ogrešević reagirao nakon što je Srbija odlikovala ratnog zločinca Vinka Pandurevića: Hajde da se konačno prestanemo lagati!

Predsjednik Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH) osudio je i sramotnim nazvao čin odlikovanja osuđenog ratnog zločinca Vinka Pandurevića, kojemu je načelnik Generalštaba vojske Srbije general Mojsilović uručio vojnu spomenicu za „učešće u odbrani od NATO agresije“.

-Ratnom zločincu osuđenom zbog zločina u Srebrenici, gdje je počinjen stravičan genocid nad Bošnjacima, uručena je i spomen-medalja povodom 75 godina od pobjede nad fašizmom. To sve govori o politici i odnosu Srbije prema Bosni i Hercegovini, Bošnjacima, genocidu, nevinim žrtvama. Prema istini. Ovo je očigledna poruka da je sve ostalo laž, počev od poruka iz Beograda da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, da žele pomirenje, normalizaciju odnosa. Ovim odlikovanjem sve priče padaju u vodu.

Hajde da se konačno prestanemo lagati. Svi vidimo šta se dešava, i s ove i s one strane Drine. U vrijeme dok u Srbiji veličaju i odlikuju ratne zločince, u Bosni i Hercegovini se vrši pravno nasilje nad državom, njenim institucijama i građanima svih nacionalnosti. Milorad Dodik, s očigledno pojačanim vjetrom u leđa iz Srbije, nastavlja svoj antiustavni i secesionistički pohod.

Nakon što je napravio konkretne korake na prijenosu nadležnosti s državnih institucija na entitetske, što međunarodna zajednica zasad posmatra bez konkretnih reakcija, sada poziva i sokoli Dragana Čovića da mu se otvoreno pridruži, tvrdnjama da „bez trećeg entiteta „nema nikakve Bosne i Hercegovine“.

Neprijatelji jake, demokratske, suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine očigledno zbijaju redove i vuku konkretne poteze, kojima svakodnevno pogoršavaju stanje u državi i kvalitet upravljanja. Istovremeno, raznim spinovima napaju se snage koje žele normalnu državu Bosni i Hercegovinu i koje ističu potrebu da se konstantno razgovara i traže najbolja rješenja.

Nema više sumnje u to da je sve do Bosanaca i Hercegovaca i da je konačno vrijeme da se postavi jasno pitanje: Hoćemo li poštivati međunarodno pravo i obaveze ili će preovladati sila i nasilje? – navodi se u reakciji Ogreševića.