Home » NES Stari Grad: S gnušanjem odbacujemo laži Općinske organizacije NiP-a, ne uvlačite nas u beskorisne populističke rasprave

NES Stari Grad: S gnušanjem odbacujemo laži Općinske organizacije NiP-a, ne uvlačite nas u beskorisne populističke rasprave

Općinska organizacija Narodnog evropskog saveza (NES) Stari Grad Sarajevo s gnušanjem odbacuje laži i podvale koje je u saopćenju za javnost iznijela Općinska organizacija NiP-a Stari Grad, a povodom tobožnjeg „napada na vijećnicu ove stranke Almedinu Zukorlić Pašalić na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća“.

Iz NES-a poručuju da se nije dogodio nikakav napad na Zukorlić Pašalić niti je došlo do kršenja Poslovnika, te da izjava da je predsjedavajući Općinskog vijeća dr.sc. Mirza Batalović stao na stranu pojedinih vijećnika predstavlja običnu laž.

-Predsjedavajući Batalović u potpunosti se držao Poslovnika. Na snimku se jasno vidi i čuje (58. sekunda priloženog videa) da je predsjedavajući prekinuo dobacivanje s mjesta vijećnika Abdulaha Skake, a prethodno upozorio vijećnike da slušaju izlaganje kolegice Zukorlić Pašalić. Dakle, izjava da je predsjedavajući stao na stranu pojedinih vijećnika je neistina i predstavlja klevetu. Nakon toga,čim je rasprava krenula u pogrešnom smjeru ista je prekinuta tako što je predsjedavajući dao pauzu, te je sjednica nastavljena nakon desetak minuta. Nikakvog „nasilničkog“ ponašanja na sjednici nije bilo.

Podsjećamo vijećnike, posebno one iz NiP-a, prema Članu 63 Poslovnika vijećnik, odnosno učesnik u raspravi, može da govori samo o pitanjima o kojima se raspravlja po utvrđenom dnevnom redu, a ako se udalji od dnevnog reda, predsjedavajući će ga upozoriti, odnosno oduzeti mu riječ, ako se i poslije upozorenja ne drži dnevnog reda.

Shodno napijed navedenom, ne trebaju vijećnici tokom svog obraćanja da upozoravaju druge vijećnike da ih slušaju, za takvo nešto je isključivo nadležan predsjedavajući Vijeća. (pogledati priloženi video od 48. sekunde)

Dakle, predsjedavajući Batalović se isključivo držao Poslovnika, prema kojem je na isti način nastupao u odnosu na sve vijećnike, pa i Zukorlić Pašalić.

Prema Članu 71 Poslovnika na sjednici niko ne može govoriti prije nego što zatraži i dobije riječ od predsjedavajućeg. Prema Članu 66, predsjedavajući se brine o redu na sjednici, a vijećnici i drugi sudionici su dužni poštovati dostojanstvo vijećnika i njihova međusobna obraćanja moraju biti na nivou uvažavanja.

Podsjećamo da Bosna i Hercegovina i jeste u ovakvom haosu jer nam nekompetentni ljudi tumače članove zakona. Jedino znakovito i zabrinjavajuće što se dogodilo na sjednici je potvrda da Narodu i Pravdi očigledno ne odgovara to što posljednje četiri sjednice Općinsko vijeće Starog Grada bez problema usvaja odluke i radi u potpunosti u korist građana, zbog čega vijećnici NiP-a i opstruiraju njegov rad.

Ovakvi populistički pokušaji skretanja s važnih tema za građane samo potvrđuju namjeru NiP-a da cirkus iz Skupštine Kantona Sarajevo pokuša preslikati i u Općinsko vijeće Starog grada, Općine s vjerovatno najboljim rezultatima u Sarajevu. Zbog toga im poručujemo da nas ne uvlače u beskorisne populističke rasprave, jer ćemo svaki put odgovoriti argumentima – navode iz NES-a Stari Grad.