Home » Nikšić će Čoviću na izborni megdan poslati Slavu Kukića?

Nikšić će Čoviću na izborni megdan poslati Slavu Kukića?

SARAJEVO – Za razliku od SDA, čiji čelnici još nisu odlučili koga će kandidirati za člana Predsjedništva BiH, SDP je definitivno prelomio odluku – njihov kandidat za Predsjedništvo BiH bit će profesor sociologije Slavo Kukić.

Sve donedavno čelnici SDP-a dvoumili su se hoće li istaknuti bošnjačkog ili hrvatskog kandidata za Predsjedništvo BiH. U prvom slučaju to bi bio Denis Bećirović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a u drugom slučaju to bi bio profesor Slavo Kukić, kandidat SDP-a za premijera BiH nakon izbora 2012. godine.

Čini se da je dilema definitivno razriješena: SDP će istaknuti hrvatskog kandidata, i to baš iz Hercegovine, za kojeg su posve uvjereni da može glatko pobijediti HDZ-ovog kandidata Dragana Čovića.

Prema informacijama “Slobodne Bosne”, u SDP-u nisu svi oduševljeni ovom odlikom koja, doduše, još nije ozvaničena ali je definitivno prihvaćena među najvažnijim stranačkim dužnosnicima. Nezadovoljan je prije svega Denis Bećirović i nekolicina njegovih pristalica iz Tuzlanskog kantona koji je već godinama glavno uporište SDP-a.

Nezadovoljan je i lider SBB-a Fahrudin Radonnčić, koji se potajno nadao da bi na izborima u oktobru naredne godine mogao biti zajednički kandidat SBB-a, SDP-a i DF-a za toliko željenu funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Dnevno.ba