Home » Nikšić izjavio da kandidatski status nije rezultat stare vlade pa Dodik i Čović prasnuli u smijeh

Nikšić izjavio da kandidatski status nije rezultat stare vlade pa Dodik i Čović prasnuli u smijeh

Na potpisivanju sporazuma o smjernicama za formiranje vlasti na državnom nivou, desila se zanimljiva situacija kada je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić indirektno kritikovao nove koalicione partnere, a zatim se nespretno ispravio.

“Dakle, potpuno je jasno da ovo nije rezultat dosadašnjih vlasti, da je ovo nešto što nam je poklonjeno. Želim odati priznanje Evropskoj komisiji koja je dala svoj doprinos oko ovog statusa, ali sam siguran da će ovi ljudi koji ovdje sjede iskoristiti ovaj status da Bosna i Hercegovina krene tim putem”, rekao je Nikšić.

Na njegove riječi kako dosadašnje vlasti nisu zaslužne, glasnim smijehom je reagovao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, a nasmijao se i lider HDZ-a Dragan Čović. Ovakva reakcija ne treba čuditi kada se uzme u obzir da su Čović i Dodik bili sastavni dio vlasti u prethodne četiri godine na državnom nivou i upravo su oni blokirali reformske zakone potrebne za članstvo u EU.

Nikšić je zatim relaksirao situaciju kazavši da će u narednom periodu raditi na tome da BiH krene putem EU integracija.

Bosna i Hercegovina je danas dobila kandidatski status za EU, a Milorad Dodik je već iskoristio priliku da od EU zatraži 20 milijardi eura kao znak da kandidatski status nije samo “šarena laža”.

Izvor: klix.ba