Home » Nisu stvoreni uslovi za sanaciju autoputa kod Kaknja, voda još teče

Nisu stvoreni uslovi za sanaciju autoputa kod Kaknja, voda još teče

Nakon pokretanja klizišta na površinskom kopu Vrtlište kod Kaknja i izlijevanja vode iz akumulacije, uslovi za sanaciju oštećenog autoputa A-1 Kakanj-Zenica Jug u mjestu Donji Tičići još nisu stvoreni.

Kako saznajemo iz preduzeća Autoceste Federacije BiH, na ovoj dionici puta poduzete su mjere raščišćavanja i osposobljavanja autoceste za sigurno odvijanje saobraćaja. Tako je od kraja februara iz smjera Sarajeva prema Zenici u funkciji jedna traka.
Također, u slučaju pogoršanja stanja u vezi s dotokom vode, uspostavljen je tim za stalni monitoring stanja kako bi se pravovremeno reagovalo.

“Napravljena je procjena štete i projekt sanacije, a radovi će početi kada se za to stvore uslovi, odnosno kad prestane dotok vode kroz hidrotehnički tunel, to jeste nivo vode u akumulaciji spadne ispod ulaza u tunel”, kazala nam je Narcisa Livnjak-Borić, glasnogovornica Autocesta FBiH.
Prema procjenama stručnjaka, o vremenskim prilikama, o kojim ovisi i nivo akumulacije na deponiji RMU Kakanj, ovisit će i dotok vode kroz hidrotehnički tunel, a time i eventualno ponovno izlivanje vode na autocestu. Međutim, još nije poznato da li će se u budućnosti ova dionica autoputa dodatno osigurati.

  Sifet Podžić, ministar odbrane BiH: Ulaganje u sigurnost zemlje najbolja investicija

“Ipak, smatramo da se ne bi trebala desiti situacija kao prije dvadesetak dana”, ističe Livnjak-Borić.

Procjenjuje se da je nakon poplave na autoputu pričinjena šteta u iznosu blizu 500.000 KM. Iz Autocesta FBiH naglašavaju da je potrebno sačekati da voda prestane teći, kako bi stručnjaci provjerili šta se dešava ispod propusta. Prema riječima vršioca dužnosti direktora JP Autoceste FBiH Adnana Terzića, nadoknadu štete će finansirati RMU Kakanj i Elektroprivreda.

Klix.ba