Home » Niže kamate i duži rokovi otplate za poslodavce u Federaciji BiH

Niže kamate i duži rokovi otplate za poslodavce u Federaciji BiH

Udruženje poslodavaca FBiH i Uprava Razvojne banke FBiH, dogovorili su snižavanje kamata za privrednike te je odlučeno da se tim povodom organiziraju “Dani otvorenih vrata” tokom kojih će zainteresiranim poslodavcima biti prezentirane nove mogućnosti kreditiranja.

Danas je u Travniku upriličen „Dan otvorenih vrata“, gdje su se okupili privrednici i poslodavci iz Srednjobosanskog kantona i Kantona 10. O novom pristupu Razvojne banke u uvodu je govorio njen direktor Salko Selman.

-Razvojna banka F BiH nudi povoljnije uslove kreditiranja u F BiH. Radimo na popravljanju poslovnog ambijenta. Mi smo u dva navrata snizili cijenu kapitala i obradu. Ovo su do sad najpovoljniji uslovi za kreditiranje proizvodnje, za izvoz i poljoprivredu gdje sada kamate iznose 3 posto. Produžili smo rokove za vraćanje i smanjili cijenu obrade – kazao je direktor Selman.

Partnerski odnos Razvojne banke i Udruženja poslodavaca dao rezultate, istaknuo je direktor Udruženja polodavaca Mladen Pandurević.

– Pokazalo se da je nabolji način da se stvari rješevaju partnerski i dogovorom. Nekoliko mjeseci razgovaramo i dogovaramo se sa bankom, objašnjavamo potrebu smanjenja troškova. Banka je to prihvatila i donijela odluke o bitnom smanjenju cijena svojih usluga.

Uvela je neke nove kreditne linije, za investicije, izvoz i to je, zaista, jedan novi način. Zajednička je želja da banka bude servis privrede, a ne neko ko ima loš imidž – rekao je direktor Pandurević.
Prezentaciji u Travniku prisustvovali su premijeri dva kantona te privrednici koji su do pohvalili novi pristup, ali su imali i primjedbe i sugestije.

-Došao sam ovdje kako bih dao svoj doprinos u promjeni klime u ovoj državi. Najavljeno nam je da su mjere i prijedlozi Razvojne banke FBiH tako stimulativni da to treba prihvatiti. Međutim, moja iskustva su drugačija i ja od komercijalnih banaka imam blizu ovih kamatnih stopa. Meni je ovo neprihvatljivo, ako znam da ima sarajevskih općina koje daju kredite sa kamatom od 0,5 do 1,9 posto, a ovdje se nudi 3 posto. Mislim da treba tražiti druga rješenja– matra Salem Ekmeščić, vlasnik firme EZ Busovača.

Složena procedura je nešto što je odvraćalo poduzetnike od aplikacija za kredite Razvojne banke FBiH.

-Ja sam davno aplicirao za sredstva Razvojne banke, ali sam odustao od zbog složene administrativne procedure. Traži se nekih 25 dokumenata. Ovo je jedan novi iskorak, zahvaljujući novoj Upravi. Moja sugestija je da pored sniženja kamatnih stopa, pojednostav proceduru kao što je to slučaj kod komercijalnih banaka – stav je Stipe Frančića, vlasnika kompanije „Best“ Travnik.

Razvojna banka najavljuje kako će Vladi F BiH predložiti isplatu poticaja za poljoprivrednike putem ove finansijske institucije, što bi osiguralo redovnu isplatu.

 

Redakcija