Home » Njemačka izdvojila 6,5 miliona eura za kasarne i uniforme OSBiH

Njemačka izdvojila 6,5 miliona eura za kasarne i uniforme OSBiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je u Sarajevu primio vojnog atašea Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnika Franza Josefa Noltea, koji ga je informirao da je Vlada njegove zemlje u Budžetu za 2024. izdvojila 6,5 miliona eura za infrastrukturne projekte u Oružanim snagama BiH.

Kako je kazao pukovnik Nolte, u okviru tih 6,5 miliona eura, 1,5 milion će biti utrošen za nabavku terenskih uniformi za pripadnike Oružanih snaga BiH.

Također, osim tih već odobrenih sredstava, postoji mogućnost da SR Njemačka pomogne sa dodatnih milion eura koji bi bio utrošen na infrastrukturne projekte u kasarni OSBiH u Pazariću. Sva navedana sredstava imaju za cilj poboljšanje uslova života i rada pripadnika OSBiH na našim lokacijama.

Njemački vojni ataše zahvalio je ministru Helezu na gostoprimstvu prilikom posjete njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa našoj zemlji, te ga pozvao u uzvratnu posjetu njemačkom kolegi.

– Stalna podrška koju Njemačka pruža Bosni i Hercegovini učinila je da dvije zemlje postanu prijateljske u punom smislu te riječi – rekao je Helez, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.