Home » Njemački mediji: BiH ključna zemlja za novu izbjegličku rutu

Njemački mediji: BiH ključna zemlja za novu izbjegličku rutu

Njemačka štampa piše o novoj balkanskoj ruti za izbjeglice preko BiH.

“Glavna izbjeglička ruta preko Balkana zatvorena je prije dvije godine. Ali, migranti sa sjevera Afrike su otkrili novi put za Evropu preko Bosne i Hercegovine. U toj zemlji se sada računa s izbjegličkom krizom”, piše njemački internet portal “Deutsche Wirtschafts Nachrichten”, prenosi Deutsche Welle.

“Oko 700 izbjeglica iz Pakistana, Sirije, Libije i Avganistana su od početka godine ilegalno ušle u zemlju, drugih 800 je uhvaćeno na granicama. Kako javlja Euraktiv, bh. vlasti upozoravaju na moguće izbijanje izbjegličke krize. Razlog: Izbjeglice su pronašle novu rutu preko Balkana, preko koje bi iz sjeverne Afrike mogle da doputuju u Evropu. Do marta 2016. glavna izbjeglička ruta je do 2016. išla preko Turske i balkanskih država Grčke, Albanije, Makedonije, Bugarske, Srbije, Hrvatske i Slovenije u Austriju i Mađarsku. Na samitu EU u martu su predstavnici Slovenije, Austrije i Mađarske objavili zatvaranje svojih granica i od tada je broj izbjeglih ljudi drastično opao.

A do početka ove godine izbjeglice koriste nekadašnje krijumčarske staze kroz bosanske vrleti ka Evropi. (…)

Prema riječima bh. ministra odbrane, Dragana Mektića trenutno je između Grčke i BiH na putu između 45.000 i 50.000 izbjeglica. Mnogi do njih dolaze s namjerom da se nasele u BiH. Za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Denisa Zvizdića to je razlog za zabrinutost. On kaže kako zemlja nema dovoljno kapaciteta ni za privremeni smještaj tih ljudi. (…)

U Bosni i Hercegovini je u ovom trenutku uspostavljen prihvatni centar u blizini Sarajeva za 154 osobe. Između 2015. i 2016. u BiH je na duže primljeno nekoliko stotina ljudi. Dok je 2016. iz BiH emigriralo 3.151 osoba i podnijela zahtjev za azil u nekoj drugoj zemlji. Savezni zavod za statistiku je javio da se radi o 0,09 procenata ukupnog stanovništva”, piše DWN.