Home » NK “Čelik” ni ove godine od Grada Zenica neće dobiti sredstva obećana potpisanim Sporazumom?

NK “Čelik” ni ove godine od Grada Zenica neće dobiti sredstva obećana potpisanim Sporazumom?

U srijedu, 25.1.2023. godine u sali Gradske uprave Zenica održana je Javna rasprava o Nacrtu Budžeta Grada Zenica za 2023. godinu na kojoj se razgovaralo i o NK Čelik.

Na toj raspravi prisustvovao je član Upravnog odbora NK Čelik Robert Jonjić koji je tražio da Grad Zenica ispoštuje Sporazum prema ovom klubu, što znači uplatu sredstava kako bi Čelik izmirio obaveze prema svojim povjeriocima i što bi stvorilo mogućnost da račun ovog kluba bude napokon deblokiran. Nakon izlaganja Jonjića gradonačelnik Fuad Kasumović je u replici rekao da oni trebaju zaboraviti na taj Sporazum, jer ga je Gradsko vijeće Zenica stavilo van snage, a Općinski sud u Zenici također donio presudu koja potvrđuje da Grad ne krši nikakav Sporazum i da nije u obavezi isplatiti sredstva koja traže.

Zanemarivanje jednog od simbola Grada Zenica, ali i nepoštovanje Sporazuma izazvalo je reakciju Uprave kluba NK Čelik, ali i nekoliko političkih subjekata i simpatizera kluba koji su reagovali tako što su dostavili primjedbu u kojoj stoji:

– Na Nacrt Budžeta Grada Zenica za 2023. godinu primjedbu su dostavili NK Čelik, član Uprave Jonjić i generalni direktor Emir Čerim, te vijećnici Almir Babajić, Emina Tufekčić, Elmir Duvnjak i Namir Škaljo, i to da se u Prijedlog Budžeta otvori nova pozicija “Izmirenje obaveza prema Sporazumu o međusobnoj saradnji sa NK Čelik – transfer sredstava od zakupnina poslovnih prostora u Bilinom polju” u iznosu od 701.382,50 KM.

Pored toga, NK Čelik je dostavio prijedlog da se doradi član 40. Nacrta Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Zenica za 2023. godinu, kojim bi se uredio način plaćanja sredstava od zakupnina prostora u Bilinom polju.

Podsjećamo, Gradsko vijeće je na sedmoj sjednici održanoj 22.02.2021. godine donijelo Zaključak o stavljanju van snage Zaključka, a kojim je bilo odlučeno da poslovni prostori u sklopu stadiona Bilino polje u Zenici ostaju na upravljanju Gradskoj upravi, s tim da se sredstva od iznajmljivanja navedenih poslovnih prostora preusmjeravaju NK Čelik Zenica od 01.01.2021. godine.

Također je odlučeno da će Grad Zenica svoju finansijsku podršku NK Čelik pružati u skladu sa zakonom, aktima Gradskog vijeća i Gradonačelnika, te nadležnih tijela uprave, kojima se određuje finansiranje sporta, uvažavajući finansijske mogućnosti i nadležnosti Grada, kao jedinice lokalne samouprave.

Uprava NK Čelik je tužila Grad zbog neispunjavanja obaveze prema klubu po pitanju isplate duga na što je Općinski sud u Zenici donio presudu u čijem rješenju stoji da se tužba temelji na ništavnoj odredbi, te da je neosnovana obzirom da odredba Sporazuma suprotna Odredbama Zakona o budžetima u FBiH.

Prijedlogom Budžeta Grada Zenica za 2023. godinu planirana su sredstva na poziciju “Tekući transfer za sport” u iznosu od 950.000 KM odnosno za 200.000 KM više u odnosu na Nacrt Budžeta.

Pomenuta sredstva su predviđena za sve sportske klubove, pa i za NK Čelik, a ista se realizuju kroz javni poziv svim sportskim klubovima i organizacijama koje se prijave.

Na Nacrt Budžeta Grada Zenica za 2023. godinu dostavljen je veći broj primjedbi i sugestija od strane vijećnika, političkih stranaka, javnih ustanova, javnih preduzeća i udruženja.

Kako sada stvari stoje, a prema navedenom prijedlogu Budžeta Grada Zenica, Fuad Kasumović će ostati istrajan u svom stavu da izignoriše Sporazum koji je potpisao sa NK Čelikom četiri dana prije lokalnih izbora 2020. godine, a zbog kojeg je NK Čelik i tužio Gradsku upravu Grada Zenica

U Budžetu opet nema namjenskih sredstava za NK Čelik na osnovu potpisanog Sporazuma, pa će konačan sud o svemu dati dati Kantonalni sud u Zenici kojem je predata žalba NK Čelika povodom prvostepene presude Općinskog suda u Zenici.

Izvor: zenit.ba