Home » Novac EPBiH odlijeva se u Zagreb

Novac EPBiH odlijeva se u Zagreb

U zagrebačkom komunalnom divu Holding čak 306 zaposlenika imalo je krivotvorene diplome o obrazovanju. Najviše ih je otkriveno u ZET-u i Čistoći. Falsificirane dokumente dobivali su u obrazovnim institucijama iz Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, piše Jutarnji list.

Ovo nije prvi put da su otkrivene malverzacije sa diplomama na relaciji Hrvatska – Bosna i Hercegovina. Slobodna Bosna objavila je prošle godine kako su nekoliko visokorangiranih rukovodilaca u javim preduzećima u BiH diplome dobili u Zagrebu pod vrlo sumnjivim okolnostima, i to na prestižnim tehničkim fakultetima. Izvor novinske agencije Patria objasnio je da su cijenu za te diplome platili građani Bosne i Hercegovine – profesori sa zagrebačkih fakulteta, koji su istovremeno i vlasnici informatičkih kompanija, zauzvrat su dobili poslove u Sarajevu. Upravo u javnim kompanijama odakle su došli njihovi “studenti”. Radi se o višemilionskim ugovorima. Najčešće na tržištu informacionih tehnologija.

Ta praksa, nažalost, nije prekinuta do danas.

Još uvijek je uobičajeno da zagrebačke kompanije dobijaju milionske ugovore u Bosni i Hercegovini. Osnivaju firme kćerke u BiH, a onda preko njih dobivaju poslove na bh. tržištu. Potiskujući domaće privrednike. Koji nude jednako kvalitetne usluge.

– Može se reći da neki domaći političari uz pomoć saradnika iz susjednog Zagreba izvlače novac iz bh. javnih kompanija, iako bi taj novac trebao ostajati u zemlji, za potrebe građana Bosne i Hercegovine – kaže izvor Patrije, iz Elektroprivrede BiH, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Iz ove kompanije, tvrdi, također su usko sarađivali sa kompanijama iz Zagreba.

Primjerice, samo u posljednjih nekoliko godina, objašnjava ovaj izvor, zagrebačka infromatička kompanija “b4b” dobila je više tendera u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine, a koji se odnose na implementaciju i održavanje informatičkog sistema – SAP. Vrijednost ugovora procjenjuje se na više miliona KM. Iz Elektroprivreda BiH potvrdili su za Patriju da je ova javna kompanija do sada implementirala četiri SAP projekata, i da je na sve četiri projekta radila firma “b4b” iz Zagreb, ali ne žele govoriti više od toga.

– Ukupna vrijednost ova četiri projekta iznosila je oko 11 miliona KM – rekli su iz Elektroprivrede BiH. Izvori Patrije iz ove državne kompanije tvrdi da su usluge ovoj zagrebačkoj kompaniji plaćene po nekoliko puta skupljoj cijeni od tržišne.

– To su mogle raditi domaće kompanije za manje novce, ali nekome to nije bilo u interesu.

Indikativno je da su iz Elektoprivrede BiH otkrili novinaru Patrije dio ugovora koji se odnosi na implementaciju SAP-a u ovom javnom preduzeću, no istovremenu kriju ugovore o tome ko održava sam sistem. Ni mjeces dana nakon upita, iz Elektroprivrede ne žele pokazati te ugovore, a izbjegavaju otkriti i kakvu uloga u Elektroprivredi BiH je imala kompanija SAP West Balkans iz Beograda, ali i nekoliko domaćih firmi, također u vezi informacionog sistema SAP.

Informatički sistem SAP nije implementiran samo u Elektroprivredi BiH. Skupocjeni informatički sistem, koji navodno ubrzava i pojednostavljuje poslovanje velikih korporacija, implementiran je u još nekoliko javnih kompanija u Bosni i Hercegovini, među kojima je Univerzitetski klinički centar u Sarajevu kao i BH Telecom.

– Trenutno su raspisana dva tendera za održavanje SAP sistema u Sarajevu. Jedan je raspisala Elektroprivreda BiH a drugi UKCS. Vrijednost projekta i u jednoj i u drugoj kompaniji veća je od 200.000 KM – tvrdi ovaj izvor.

– I ponovo se favorizuju zagrebačke kompanije – dodaje.

Patria