Home » Novalić: Novi fiskalni zakoni preduvjet za rast najniže plate u FBiH

Novalić: Novi fiskalni zakoni preduvjet za rast najniže plate u FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u intervjuu za Oslobođenje izjavio da je Parlament Federacije BiH prava adresa za pitanje zašto važni zakoni, o porezu na dohodak i doprinosima, nisu usvojeni, a još ih je prije četiri godine utvrdila Vlada Federacije BiH i poslala u parlamentarnu proceduru.

– Kao iskusni privrednik i neko ko je zapošljavao hiljade ljudi dobro znam šta bi ti zakoni značili građanima, ali nažalost politikanstvo je bilo jače. Da smo fiskalne zakone usvojili, sada bismo u ovo teško vrijeme poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom imali prijeko neophodno rasterećenje privrede i povećanje plata radnicima. Čini se da je ovdje nedostajala hrabrost ostalih aktera da ovu ključnu reformu provedemo do kraja – rekao je Novalić.

Dodao je da nakon što Parlament FBiH usvoji nove fiskalne zakone bit će stvorene pretpostavke za veći rast najniže plate bez štetnih posljedica za privredu i zaposlenost.

– Predviđeno je oporezivanje dividende, što je korak ka tome da spriječimo isplatu plata na ruke – naglasio je premijer Novalić.

Govoreći može li se udovoljiti zahtjevima Saveza samostalnih sindikata BiH, koji su najavili u septembru masovne proteste sa jednim zahtjevom – povećanje najniže plate u Federaciji Novalić kaže da apsolutno podržava povećanje minimalne plate, posebno jer su građani i radnici izloženi pritisku inflacije.

– Međutim, ne podržavam rast minimalne plate u uslovima u kojima i dalje imamo neprihvatljivo velike troškove rada, jer ćemo tako uništti radna mjesta, doliti ulje na vatru kada je u pitanju inflacija i dovesti do rasta javnih prihoda koje jednostavno ne želim. Mi novac želimo vratiti građanima. Ali krenimo redom. Mi smo početkom godine donijeli odluku kojom smo povećali minimalnu platu za oko 34 posto. I to nije minimalno primanje, jer uz mjesečnu platu, većina radnika ostvaruje pravo na neoporezive naknade poput toplog obroka, prijevoza i regresa, po čemu je FBiH jedinstvena u Evropi. Ove naknade u prosjeku po zaposlenom iznose 174 KM, tako da povećanje najniže plate garantuje ukupna primanja koja su znatno viša od najniže plaće i koja su za većinu radnika oko 720 KM mjesečno. S obzirom na trenutnu inflaciju, svjestan sam da je 720 KM malo i da minimalna plata treba još da raste. Nova uredba koju smo donijeli prošle godine garantuje da će najniže plate biti usklađivane godišnje po automatizmu u zavisnosti od rasta ekonomije i cijena, počevši od 2023. godine – pojasnio je Novalić.

U intervjuu se osvrnuo i na činjenicu da se ovogodišnjim rekordnim budžetom reagiralo tako što su povećane penzije dva puta za ukupno 11 posto.

– Inflacija nas je pritisnula, ali zahvaljujući našoj ekonomiji i ove godine je naš realni bruto domaći proizvod FBiH u prvom kvartalu povećan u odnosu na isti period 2021. godine. To ćemo nastaviti koristiti za još veće zapošljavanje i jačanje privrede – konstatovao je Novalić.

Također, naglasio je da je ovogodišnim federalnim budžetom izdvojeno 229 miliona KM za izgradnju putne infrastrukture.

– Da bismo spriječili pad privrede, upravo zbog toga ulažemo toliko u infrastrukturu, jer ona ima najveći multiplikativni efekat. Obezbijedili smo izvore finansiranja za sve dionice budućeg koridora. Ubrzanje izgradnje raznih dijelova autoputa je jedan od prioriteta i pripreme su u puno jeku kako bi uskoro počela izgradnja najvećeg infrastrukturnog projekta u FBiH probijanja tunela Prenj, za koji je već raspisan tender za izvođača radova. Ulaganje prethodne Vlade bila su bazirana isključivo na zaduživanju, dok je ova Vlada puno više novca uspjela da izdvoji iz budžeta. Pored toga, budući da koridor Vc ne prolazi kroz sve dijelove države, mi smo se opredijelili za ravnomjeran infrastrukturni razvoj drugih kantona, prije svega Unsko-sanskog i Srednjobosanskog – dodao je federalni premijer Fadil Novalić u intervjuu za Oslobođenje.