Home » Novalić zatražio hitan sastanak zbog obespravljenih zeničkih rudara

Novalić zatražio hitan sastanak zbog obespravljenih zeničkih rudara

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić naložio je resornom ministru da sazove hitni sastanak na kojem će tema biti obespravljeni radnici Rudnika mrkog uglja u Zenici, nakon čega će biti poznato gdje je nastao problem i zbog čega radinici još uvijek nisu dobili rješenja za penziju.

Novalić je, nakon informacije u javnosti da su okupljeni bivši radnici rudnika stupili u štrajk glađu, dao nalog resornom ministru da sazove sastanak na kojem će okupiti direktore PIO-a, Porezne uprave i Elektroprivrede BiH, kako bi se riješio problem rudara koji skoro godinu nemaju nikakva primanja.
Sastanak bi trebao biti održan danas, a premijer Novalić je u kratkoj izjavi kazao da će, u slučaju da bude potreban potpis Vlade FBiH, to biti dodatna tačka današnje telefonske sjednice Vlade FBiH.

Podsjetimo, nešto više od 15 bivših radnika Rudnika mrkog uglja Zenica danas je započelo štrajk glađu jer već skoro godinu nisu ostvarili pravo na penziju, a u zdravstvenom sistemu se vode kao “penzioneri na čekanju”.

Autor: E.Mehić/Klix.ba