Home » Nove sankcije: UEFA zadala žestok udarac ruskom fudbalu

Nove sankcije: UEFA zadala žestok udarac ruskom fudbalu

Evropska fudbalska federacija (UEFA) izrekla je nove sankcije Fudbalskom savezu Rusije i klubovima iz ove zemlje, a sve zbog agresije na Ukrajinu.

Svi klubovi i reprezentacije iz Rusije su suspendovane do daljneg i zabranjena im je bilo kakva vrsta učešća u UEFA takmičenjima za sezonu 2022/23.

Potvrđeno je da ruski klubovi naredne sezone neće moći da igraju u takmičenjima pod okriljem UEFA-e (Liga prvaka, Evropska liga, Konferencijska liga).

UEFA je potvrdila da ženska fudbalska reprezentacija Rusije i definitivno neće moći da igra na Evropskom prvenstvu koje se ovog ljeta održava u Engleskoj (pozivnicu dobio Portugal). S druge strane poništeni su svi rezultati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo (u grupi sa Danskom, BiH, Crnom Gorom, Maltom i Azerbejdžanom), što znači da će Zmajice, po svemu sudeći, izboriti braž (ukoliko favorizovana Danska savlada Crnu Goru).

  FIFA promijenila dva bitna pravila o broju igrača za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Uz to, prijave koje je Rusija podnijela za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. i Evropskog prvenstva 2032. godine odbačene su bez daljeg razmatranja.

Izvor: Faktor