Home » NSRS – Izabrani delegati za Dom naroda PSBiH, četiri delegata iz SNSD-a

NSRS – Izabrani delegati za Dom naroda PSBiH, četiri delegata iz SNSD-a

Savez nezavisnih socijaldemokrata imat će četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a jednog Srpska demokratska stranka, odlučeno je danas glasanjem u Narodnoj skupštini RS-a (NSRS) za delegate za Dom naroda (PSBiH) iz reda srpskog naroda.

Kako je nakon pauze u zasjedanju kazao predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Ilija Tamindžija, glasanju su pristupila 83 narodna poslanika (svi poslanici 11. saziva), te su evidentirana 82 važeća i jedan nevažeći glasački listić.

Iz SNSD-a izabrani su Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, a iz SDS-a Želimir Nešković.

Inače, Dom naroda PSBiH čini 15 delegata, od kojih su dvije trećine, po pet Bošnjaka i Hrvata, delegati iz FBiH, a trećina – pet Srba delegati iz RS.

Na usvojenom dnevnom redu Prve posebne sjednice je i izbor potpredsjednika NSRS.

Kako je na početku sjednice kazao predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, sa dnevnog reda povučena je tačka o izboru delegata u Vijeće naroda RS, jer je Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) jučer izdala saopćenje po kojem rok za žalbu na izbor delegata ističe noćas u ponoć.

Stevandić je kazao da će zbog toga druga posebna sjednica Narodne skupštine biti održana sutra u 9.30 sati, a na njenom dnevnom redu bit će izbor delegata u Vijeće naroda.

Na početku sjednice zakletve su položili narodni poslanici Nebojša Drinić, PDP (nije bio prisutan na Prvoj konstutivnoj sjednici), Tanja Vukomanović, PDP (umjesto Draška Stanivukovića) i Mirjana Orašanin, SDS (umjesto Ljubiše Petrovića).