Home » NSRS: Referendum o Danu RS-a zakazan za 25. septembar

NSRS: Referendum o Danu RS-a zakazan za 25. septembar

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas sa 63 glasa “za“ odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS, 9. januaru te izabrala i imenovala Republičku komisiju za provođenje referenduma.

Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma podnijeli su Klubovi poslanika SNSD-a, SDS-SRS RS, DNS-a, PDP-a, SP, NDP-a, SDS-K, poslanička grupa Napredna Srpska i samostalni poslanik Ilija Stevančević.

U odluci se navodi da se referendum raspisuje na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Referendumsko pitanje o kom će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“, a za dan održavanja referenduma utvrđuje se 25. septembar 2016. godine.

Narodna skupština usvojila je i Odluku o prijevremenom stupanju na snagu Odluke o raspisivanju referenduma. Prema toj odluci, odluka o raspisivanju referenduma stupa na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Za osiguranje finansijskih sredstava i tehničke podrške potrebne za provođenje ovog referenduma zadužuje se Vlada Republike Srpske.

  Escobarova poruka političarima: Neće biti rata u BiH, suzdržite se od dizanja tenzija

Za članove Republičke komisije za provođenje referenduma, koju čine predsjednik i osam članova, izabrani su Siniša Karan (predsjednik), Draboljub Reljić, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić, Perica Bundalo, Goran Zmijanjac, Zdenka Gojković, Vojislav Gligić i Milan Petković.

U Odluci o raspisivanju referenduma ističe se između ostalog da su u Republici Srpskoj republički praznici odvojeni od vjerskih i da je Dan Republike, 9. januar, u Zakonu o praznicima Republike Srpske određen kao sekularni praznik i u potpunosti odvojen od vjerskih praznika koji su normirani u drugim odrebama Zakona.

-Ovakvo zakonsko određenje Dana Republike Srpske onemogućava njegovo povezivanje sa danom Svetog arhiđakona Stefana, vjerskog praznika koji se proslavlja vijekovima, ili bilo kojim drugim vjerskim praznikom, što je potvrđeno i u tačkama 36. i 38. Podneska Venecijanske komisije od 14.10.2013. godine, a koja je isti sačinila na zahtjev Ustavnog suda BiH – navedeno je u odluci.