Home » Obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta (VIDEO)

Obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta (VIDEO)

Bacanjem cvijeća u Neretvu, skokom bez pljeska uz zvuk sirene, danas je obilježena 29. godišnjica rušenja Staroga mosta.

Klub skakača u vodu “Mostari” obilježio je godišnjicu rušenja Starog mosta simboličnim skokom bez pljeska točno u 10.16 sati, kada se prepoznatljivi luk Starog mosta 1993. godine srušio u rijeku Neretvu.

Jasmin Kreso iz Kluba skakača “Mostari”, koji je danas izveo skok sa Starog mosta, kazao je kako uživa skakati sa Starog mosta, osim na današnji dan.

– Na današnji dan nije mi drago jer skačem u povodu rušenja Starog mosta. Volio bih da je nekim drugim povodom ali to je naša obveza i mi to održavamo kao tradiciju – kazao je Kreso.

Adela Gosta iz Predsjedništva Kluba skakača u vodu “Mostari” podsjetila je kako mostarski skakači već 29 godina obilježava ovaj crni dan u povijesti Mostara.

– Obilježavamo ga iz razloga da se ne zaboravi i da se takve stvari više nikada i nigdje ne dogode i ne ponove. Prestrašna je činjenica da je netko bio u stanju srušiti jedno umjetničko djelo, simbol Mostara. Razlog za takvo što ne mogu naći, ni opravdanje ne mogu naći i zato ne smijemo zaboraviti kako se ovakve stvari ne bi više ponovile – kazala je Gosto.

  Objavljena prognoza za BiH do 12. decembra: Kad će biti kiše, a kad snijega

Izrazila je žaljenje što Grad Mostar ne obilježava ovaj datum.

– Grad Mostar, izgleda, još nije smogao hrabrosti da ono sve o čemu priča, pokaže dolaskom svih vijećnika, pa i gradonačelnika Mostara na današnji dan na Stari most – poručila je Gosto.

Obilježavanje godišnjice rušenja Starog mosta nastavlja se prigodnim programom “Oda Starom mostu” u organizaciji mostarskih osnovnih i srednjih škola te studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Stari most djelo je turskog graditelja Hajrudina, a sagrađen je u razdoblju između 1557. i 1566. godine.

Početkom rata, 1992. godine Stari most oštetile su srpske vojne snage i JNA, a 9. studenoga 1993. godine Stari most srušio se nakon što je oštećen topničkim hicima ispaljenim s položaja HVO-a.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. godine rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.