Home » Obilježena 30. godišnjica formiranja Odreda ‘Lasta’

Obilježena 30. godišnjica formiranja Odreda ‘Lasta’

Polaganjem cvijeća ispred spomen obilježja poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”, te prigodnim programom, danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja ove jedinice.

Jubileju je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Prema riječima ministra Osmanovića, neizmjerno je važno obilježavati ovakve datume i njegovati kulturu sjećanja, jer ne smijemo pustiti zaboravu istinu o odbrani domovine Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, kao i naše heroje iz Odreda “Lasta“.

Odred policije za specijalne namjene “Lasta” osnovan je 15. maja 1992. godine.

Djelovao je do augusta 1996. godine kao specijalna jedinica Centra službi bezbjednosti Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH, odnosno Oružanih snaga RBiH. Kroz Odred je prošlo oko 400 pripadnika, a njih 56 je dalo živote u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu.

Obilježavanje 30. godišnjice formiranja ove slavne jedinice održano je pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Tags