Home » Obilježena 41. godišnjica pogibije 39 rudara jame ‘Raspotočje’ RMU Zenica

Obilježena 41. godišnjica pogibije 39 rudara jame ‘Raspotočje’ RMU Zenica

Sindikalna i delegacija porodica, menadžmenta i Jedinstvene organizacije boraca Rudnika mrkog uglja Zenica položili su danas cvijeće na Spomen-obilježje poginulim rudarima jamskog pogona “Raspotočje”.

Današnjim skupom obilježena je 41. godišnjica jedne od najvećih rudarskih tragedija u bivšoj Jugoslaviji koja se usljed eksplozije metana dogodila 12. maja 1982. godine te je tom prilikom poginulo 39 rudara tog pogona zeničkog rudnika. Njihova se imena, kao i imena pet rudara koji su u toj jami poginuli 4. septembra 2014. godine, nalaze na Spomen-obilježju u krugu rudnika “Raspotočje”.

Predsjednik Sindikata pogona RMU Zenica Elvedin Avdić istakao je kako je ta sindikalna organizacija uputila zahtjev Komisiji za obilježavanje značajnih datuma Grada Zenica da se i 12. maj uvrsti u značajne datume Grada Zenica.

-Prijedlog smo uputili po uzoru na Brezu, koja je manja od Zenice, a koja je jedan svoj datum uvrstila u važne datume koji se obilježavaju. Nadam da će i ovdje biti udovoljeno, u ime svih rudara RMU Zenica – kazao je Avdić.

Dodaje kako bi 12. maj, kada obilježavaju spomenutu veliku tragediju, bio datum kada bi se u tom gradu i preduzeću prisjećali svih poginulih rudara od 1880. godine, od kada postoji zenički rudnik.

Direktor RMU Zenica Mensur Hukić podvukao je kako su u tom preduzeću odlučili da 12. maj bude Dan sjećanja na sve poginule rudare RMUZ-a, kao i da su veća sigurnost i humanizacija radnih uslova za rudare osnovni zadatak svih koji su vezani za rudarstvo.

-Ovakve nesreće i ovakvi bi događaji nama svima trebali da budu opomena da se u budućnosti više bavimo bezbjednošću i sigurnosti na radu, kao i humanizaciji uslova rada rudara, jer je rudarski posao jako težak i nepredvidiv – poručio je Hukić.

Takvim aktivnostima, smatra on, umnogome se može utjecati na smanjenje ili potpuno sprečavanje ovakvih tragičnih nesreća.