Home » Objavljena selekcija XVIII festivala bh. drame Zenica 2019.

Objavljena selekcija XVIII festivala bh. drame Zenica 2019.

Direkcija XVIII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra je u januaru objavila Javni poziv za učešće namijenjen pozorišnim kućama, ansamblima i ostalim organizacionim formama profesionalne pozorišne produkcije iz Bosne i Hercegovine i inostranstva sa ciljem da se prijave pozorišne predstave rađene u njihovoj produkciji ili koprodukciji za učešće u Takmičarskom programu. Propozicije su podrazumijevale da prijavljene predstave budu premijerno izvedene u periodu od 15.marta 2018. do 15. marta 2019. godine, a krajnji rok za prijave predstava je bio ponedjeljak, 4. marta 2019. godine. Selektor ovogodišnjeg Festivala je bio teatrolog Nedžad Fejzić. U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica povodom objave selekcije XVIII festivala bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019. održana je konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Festivala Hazim Begagić i selektor Nedžad Fejzić. Takmičarski program XVIII festivala bh. drame će se izvoditi od 24. do 30. aprila.

Direktor Festivala Hazim Begagić je naglasio kako je ovo jedini festival bh. dramaturgije koji ima za cilj promociju bh. autora i bh. književnosti i koji je sada već postao prepoznatljiv kao Sterijino pozorje u Srbiji ili kao Marulićevi dani u Hrvatskoj. Direktor je istakao kako je ovogodišnji Festival podržalo Ministarstvo civilnih poslova i osnivač Grad Zenica, te da su sva ostala sredstva obezbjeđena iz vlastitih resursa značajno ističući nesebični angažman radnica i radnika, saradnica i saradnika zeničkog BNP-a. Prema riječima direktora Begagića, Festival će i ove godine ocjenjivati Stručni žiri u međunarodnom sastavu, te Žiri novinara i Žiri publike, koji će donijeti odluku o trinaest nagrada.

Selektor Festivala Nedžad Fejzić je istakao da je za XVIII festival bh. drame prijavljeno ukupno trinaest predstava iz Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Savezne Republike Njemačke i Kraljevine Švedske, koje je imao priliku pogledati u periodu od 29. oktobra 2018.  do 15. marta 2019. godine. U zvaničnu seleciju je uvršteno ukupno sedam predstava, uključujući i festivalsku premijeru. Naime, publika XVIII festivala bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019. će u periodu od 24. do 30. aprila u okviru Takmičarskog programa imati priliku da gleda predstavu autora Dragana Komadine Logorilijada“ u režiji Ivana Lea Lemoa, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, zatim predstavu autora Derviša Sušića „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ u režiji Gorana Damjanca i u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla. Treća predstava koju je selektor uvrstio u XVIII festival bh. drame je u produkciji Sarajevskog ratnog teatra „Majka ili sve lutke idu u raj“ autorice Nedžme Čizmo i u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović. U selekciju Festivala je ušla i predstava autorice Tanje Šljivar „Ali grad me je štitio“ reditelja Bojana Đorđeva, u produkciji Narodnog pozorišta Užice iz Republike Srbije  i predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ autora Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, čijom će izvedbom biti svečano zatvoren Takmičarski program Festivala. Kako je selektor istakao, ovogodišnja festivalska premijera će biti predstava „Ljudožderka“ autorice Lejle Kalamujić, u režiji Lajle Kaikčije i u koprodukciji XXIV međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ Zenica 2019, XVIII festivala bh. drame i autorskog teatra Zenica 2019. i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema riječima selektora, ovogodišnju selekciju festivala je prošla i predstava autorice Tanje Šljivar „Kao i sve slobodne djevojke“ Deutsches Theatra iz Berlina, međutim zbog produkcijske limitiranosti, predstava neće moći biti izvedena na Festivalu, te nije uvrštena u Takmičarski program.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica