Home » Obuka za policijske službenike MUP-a ZDK uz podršku OSCE-ove misije u BiH

Obuka za policijske službenike MUP-a ZDK uz podršku OSCE-ove misije u BiH

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK) je zaprimila poziv Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini za saradnju na planu obuke policijskih službenika.

Radi se o obuci čiji je cilj upoznavanje policijskih službenika sa novim odredbama Zakona o mirnom okupljanju i Zakona o javnim pripredbama ZDK, usvojenih krajem prošle godine.

Budući da je Misija OSCE-a u BiH, od samog početka bila savjetodavno uključena u izradu nacrta navedenih zakona, zajedno sa Uredom visokog predstavnika, Delegacijom Evropske unije u BiH i UN-om, u smislu daljnje podrške razvijanja i implementacije novih zakonskih rješenja u oblasti javnih okupljanja, podržat će štampanje promotivnih materijala radi edukacije i upoznavanja policijskih službenika sa tekstom novih zakona i najznačajnijim odredbama koje definišu postupanje u oblastima i pitanjima na koja se novousvojeni zakoni odnose.

U tom smislu, planirana je jednodnevna obuka na temu slobode javnog okupljanja uz prezentaciju navedenih zakona, koja će biti održana 6. marta u hotelu ‘Zenica’, a predavači će biti – predstavnik Misije OSCE-a u BiH i predstavnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK.

Kako je predviđeno dnevnim redom obuke, planirana su uvodna obraćanja Admira Gazića, policijskog komesara Uprave policije MUP-a ZDK i Jiri Rousa, šefa Terenske kancelarije u Travniku, Misija OSCE-a u BiH, saopćeno je iz Uprave policije MUP-a ZDK.

Tags