Home » Od 1. januara naredne godine građani BiH moći će bez vize raditi u Njemačkoj

Od 1. januara naredne godine građani BiH moći će bez vize raditi u Njemačkoj

Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije Balkana.

U ovom momentu građani bez pasoša EU neće moći da se zaposle, a ovo važi za građane sa srbijanskim, bh. i makedonskim pasošima bez obzira za koji posao žele aplicirati. Ovo se odnosi na sve poslove bez obzira da li želite aplicirati kao medicinar, građevinar, spremačica ili nešto drugo.

Od 1.1.2018. godine starta novi zakon o zapošljavanju po kojem će svi građani gore navedenih država,a čije države nisu u EU moći da se zaposle pod istim uvjetima kao i građani EU. Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će da se zaposle kao i EU građani odlazak u veleposlanstvo više neće biti neophodan uvjet za dobivanje radne vize.

Pronalaženje sigurnih poslova će i dalje biti preko agencija kao i do sada, a trenutno se mogu zaposliti samo građani sa EU putovnicama. Ovu informaciju će do kraja 11. mjeseca potvrditi i službene institucije. Ovu informaciju podupire činjenica da Njemačkoj osim što manjka 100.000 radnika u medicinskoj branši. U ostalim branšama fali i do pola miliona radnika te im ekonomija uveliko trpi.

Tntportal.ba