Home » Od danas počinje e-naručivanje pacijenata u osam klinika KCUS-a

Od danas počinje e-naručivanje pacijenata u osam klinika KCUS-a

U osam klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu od danas počinje naručivanje pacijenata kroz program e-Narudžbe Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.
Program informatizacije i modernizacije sistema naručivanja pacijenata, kako je rečeno u srijedu na konferenciji za medije, uvesti će veću transparentnost u rad, olakšati i ubrzati rad doktorima i zdravstvenim radnicima, a pacijentima olakšati proces naručivanja na indicirane pregleda.

Program e-Narudžbe predstavili su v.d. generalnog direktora KCUS-a Alen Pilav, predsjednik Upravnog odbora KCUS-a Benjamin Kulovac, ministar zdravstva Enis Hasanović i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Muamer Kosovac, institucije koja je provela cijelu informatizaciju.

– Mi smo tu zbog pacijenata i ovo je način da im olakšamo naručivanje specijalističkih i subspecijalističkih pregleda u okviru rada Kliničkog centra. Time poboljšavamo zdravstvenu uslugu u KS, prvenstveno u Kliničkom centru i cijelog zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo – istakao je Pilav.

Iako se neće u potpunosti ukinuti lista čekanja, dodao je, pacijenti će biti pošteđeni nepotrebnog hodanja od svoje ambulante do Kliničkog centra.

Kada završe pregled i dobiju preporuku za neki od pregleda koji treba obaviti u krugu Kliničkog centra, pacijenti će istog trenutka, kako je rečeno, dobiti prvi slobodni termin i to je vrlo transparentno i vidljivo na listi. Pacijenti ne moraju više hodati za termine, potom ići po uputnice, a nakon toga po rezultate.

Prvoj fazi projekta e-Narudžbe pristupilo je osam klinika KCUS-a, Opća bolnica “Primarijus dr.Abdulah Nakaš“, a kako je Kosovac rekao, u daljem periodu da će uslijeditii potpuna integracija sistema gdje će e-Naručivanje u potpunosti zaživjeti.

Hasanović je najavio da će nastojati digitalizirati, uvezati, sve zdravstvene ustanove, jer je to budućnost i medicine i javne uprave.

Svi su saglasni da će biti listi čekanja, ali se one mogu smanjiti i na način da će ljekarima, medicinskom i nemedicinskom osoblju ponuditi rad subotom i nedjeljom u dvije smjene, na svim odjelima gdje imaju liste čekanja, svakako uz naknadu za rad.

Također će i sa privatnim klinikama ugovarati prijem pacijenata, sve s ciljem da pacijenti ne čekaju dugo.