Home » Od danas samo registrovani trgovci na pijacama u FBiH

Od danas samo registrovani trgovci na pijacama u FBiH

Od danas trgovci na pijacama u Federaciji BiH neće moći raditi ukoliko nemaju registriranu djelatnost kao obrt, poljoprivrednika proizvođača, trgovinsku radnju ili trgovca pojedinca.

Cilj je smanjiti sivu ekonomiju, tvrde u resornom ministarstvu, ali trgovci se plaše novih nameta i strahuju za svoju egzistenciju.

Edina Fejzagić 25 godina radi na pijaci Markale. Još nije sigurna koliki će iznos mjesečno izdvajati zbog novih nameta i ne zna kako će ona i suprug preživljavati. Ipak, registrovat će se kao trgovac pojedinac, jer će u suprotnom izgubiti radno mjesto.

“To nam je jako teško palo prvo meni, pa onda i svima ostalima iz razloga što je prvo slaba prodaja, drugo što su i godine pritisle pa se više i ne može raditi. Treće uslovi rada su malo teški, ipak napolju na minusu je jako teško raditi”, ističe Fejzagić.

U sarajevskom preduzeću Tržnice-pijace planiraju u 2018. godini stvoriti bolje uvjete za rad njihovih korisnika. S određenim ulaganjima, kažu, već se krenuli, a na pijaci Markale od sljedećeg mjeseca trgovci bi trebali dobiti nove tezge sa magacinskim prostorom.

“Pa će u budućem periodu imati iznajmljivanje tog magacinskog prostora po nešto povoljnijim uvjetima kako bi amortizovali ove udare koje imaju kada je u pitanju njihovo izdvajanje za penziono i zdravstveno osiguranje”, kaže Jasmin Terović.

A izdvajat će na mjesečnom nivou blizu 500 KM, kaže direktor sarajevskih tržnica. 160 KM za PIO i 70 KM za porez na dohodak, tome se dodaje i zakup mjesta na pijaci.

U federalnom ministarstvu trgovine vjeruju da će nova pravila uvesti više reda među trgovcima na tezgama i legalizirati njihov rad. Ističu kako nema osnova za povećanjem cijena proizvoda.

“Ovi nelegalni trgovci su bili nelojalna konkurencija uredno registrovanim trgovcima koji su plaćali sve obaveze prema državi, a cijene njihovih proizvoda na pijaci su bile jednake ili jako slične cijenama ovih takozvanih nakupaca”, objašnjava Amra Vučijak.

Dodaju kako za ovu vrstu trgovaca ne postoji obaveza izdavanja fiskalnih računa, a prave efekte zakona očekuju tek na proljeće, jer je zimi manji promet. Pijace i tezge su poluprazne, kupovna moć građana na veoma niskom nivou, a samim tim i loša je i zarada, kaže Edina Fejzagić.

“Ljudi kupuju na grame, na komade i ljudima je jako teško izgovoriti tu riječ možete li mi izvagati jednu bananu, i ja onda kažem i stranci uzimaju na komad zašto ne bi i vi, zašto ne može i tako”, otkriva Fejzagić.

Primjena Zakona neće se odnositi na poljoprivredne proizvođače, jer oni rade prema zakonu o poljoprivredi i moći će prodavati vlastite proizvode kao i dosada, na osnovu službe za poljoprivredu i finansije. Iz preduzeća Tržnice-pijace poručuju kako podržavaju inspekcijske kontrole kada je riječ o sigurnosti proizvoda koji se nalaze na tezgama, te da su trgovci ti koji trebaju ispoštovati sve ono što se pred njih postavlja, kako bi građani bili sigurni da kupuju kvalitetan i zdrav proizvod.

N1