Home » Od obećanja za boljitak do tužbe protiv grada: Kako je NK Čelik postao simbol borbe građana za ispunjenje predizbornih obećanja

Od obećanja za boljitak do tužbe protiv grada: Kako je NK Čelik postao simbol borbe građana za ispunjenje predizbornih obećanja

Aktivnije praćenje ispunjenja predizbornih obećanja i konstantni zahtjevi da izabrani zvaničnici ispune svoja obećanja jedan je od imperativa za budućnost lokalnih zajednica. To je okvirni zaključak kraćeg istraživanja koje je proveo portal Visoko.co.ba, u kojem je više od 97 posto ispitanika istaknulo da je ovo jedan od najboljih načina monitoringa rada vlasti, kako bi građani bili u prilici da “natjeraju” izabrane dužnosnike da rade u njihovom interesu.

No, konkretni primjeri sa terena govore kako je to izuzetno zahtjevan zadatak, te da je potrebno mnogo znanja, iskustva i vještine da bi se taj cilj postigao. To nam pokazuje i primjer predizbornog obećanja građanima Zenice, a u vezi sa revitalizacijom Nogometnog kluba Čelik. Naime, ovaj simbol grada Zenice, koji je već godinama u brojnim problemima, postao je i simbol borbe građana za ispunjenje predizbornih obećanja.

Još 2016. godine, u kampanji za lokalne izbore, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je sa grupom građana “Za Čelik” Memorandum o aktivnostima sanacije stanja u NK Čelik, u kojem se obavezao i na reprogramiranje obaveza ovog fudbalskog kluba. Iako je to obećanje u konačnici ispunjeno, samom ispunjenju prethodio je veliki pritisak javnosti, prvenstveno zbog Kasumovićevih prijedloga o dirigovanom stečaju kluba, odnosno zbog prijedloga koji nisu bili navedeni u prvobitnom Memorandumu. Ipak, tadašnje obećanje je ispunjeno i to zaključkom sa sjednice Gradske uprave Zenica od 16. februara 2018. godine kojim je odobreno 164.113,23 KM, čime su stvoreni uslovi za reprogram poreznih dugova NK Čelik.

“Nadam se da ovo znači kraj jednog tamnog perioda u bogatoj istoriji Čelika i da na ovaj način trasiramo put ka novim uspjesima jednog od sinonima našeg grada. I ovom prilikom apelujem na sve navijače Čelika i ljubitelje sporta u Zenici, da prisustvom utakmicama, fer i korektnim navijanjem i na drugi način, pomognu voljeni klub, danas u borbi za opstanak u društvu najboljih, a nadam se uskoro i na međunarodnoj sceni”, kazao je tom prilikom Kasumović.

Fuad Kasumović, aktuelni gradonačelnik Grada Zenica

No, bolji poznavaoci situacije u NK Čelik tvrde da je do ovog ispunjenja obećanja došlo nakon brojnih uslovljavanja od gradonačelnika Kasumovića, na koja su članovi uprave morali pristati, a koja su dovela do novih dubioza u klubu.

“Trenutno se u upravi kluba nalaze bivši navijači, koji su stekli određena znanja i zvanja i sada žele pomoći klubu. A cijela priča počela je 2015. godine, kada je neformalna grupa građana sa Udruženjem navijača “Robijaši 1988″ pokrenula inicijativu da se popravi stanje u NK Čelik. Tada je na vlasti bila SDA (Stranka demokratske akcije), pa su sve opozicione stranke u svoj predizborni program uvrstile borbu za Čelik. Jedan od tih opozicionih lidera bio je i aktuelni gradonačelnik Fuad Kasumović koji je, kao i sve stranke, tokom izborne 2016. godine potpisao memorandum o razumijevanju sa neformalnom grupom građana, čime su se svi oni, pa i Kasumović, obavezali pomoći klubu da se izbavi iz višedecenijske dubioze. Tako je i Kasumovićevoj pobjedi na izborima te godine sigurno doprinijelo to što su navijači ovog kluba njemu poklonili svoje povjerenje, u nadi da će s njim doći bolji dani”, pojasnio nam je Denis Mušović, predsjednik Upravnog odbora NK Čelik.

Denis Mušović, predsjednik UO NK Čelik

Istaknuo je kako je već nakon izbora došlo do nesuglasica jer je, prema njegovim riječima, tada novoizabrani gradonačelnik Kasumović počeo uslovljavati članove neformalne građanske inicijative Za Čelik. Pa je, kao jedan od tih uslova, kao navodna pomoć klubu, navedeno dovođenje turskog investitora Aydina Olguna u NK Čelik.

“Mi smo se opirali tom prijedlogu, znajući da je taj turski investitor u Turskoj zaradio zabranu bavljenja fudbalom, zbog raznih kladioničarskih afera. No, na kraju smo pristali jer je to bio jedan od uslova da bi grad potpisao sa klubom sporazum o reprogramu i vraćanju dugova državi u iznosu od 8,8 miliona KM. Turski investitor je imao obavezu da tokom dvije godine u klub investira 2 miliona KM, no njegove investicije, ispostavit će se, zapravo su bile pozajmice, a nije ispunjavao ni osnovne uslove da uplaćuje tekuće obaveze kluba prema poreznoj upravi. Sve to je dovelo do potpunog kolapsa u klubu početkom 2020. godine, kada je turski investitor napustio klub, a 350.000 KM novca građana, namijenjenih za reprogram dugova, otišlo je u nepovrat, jer je neuplaćivanje obaveza samo jedan mjesec značilo prekid reprograma sa poreznom upravom”, dodao je Mušović.

Aydin Olgun (krajnje lijevo) i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović (krajnje desno)

Tada su, prema riječima Mušovića, ponovo navijači svojim pritiscima uspjeli da izbore novu odluku Gradskog vijeća Zenica, prema kojoj je odlučeno da će Grad Zenica biti garant novoj upravi za reprogramiranje duga prema poreznoj upravi, te da će klubu biti vraćen novac od najamnina prostorija na stadionu Bilino polje, koji im je oduzet dolaskom turskog investitora. Ipak, gradonačelnik Kasumović je odbijao da sarađuje sa tadašnjim navijačima, među kojima su bili neki od članova današnje uprave, sve do pred same Lokalne izbore 2020. godine.

Potpisivanje sporazuma između Grada Zenice i NK Čelik 12. novembra 2020. godine

“Poučeni ranijim iskustvom iz 2016. godine, kada nije održao svoju riječ, mi smo gradonačelniku predložili da potpišemo jedan sporazum, u kojem su navedene sve obaveze grada i kluba kada je riječ o reprogramiranju dugova i vraćanju novca od kirija. Ipak, gradonačelnik je odbijao saradnju gotovo tri mjeseca, da bi nas pozvao u svoj kabinet tri dana pred izbore, 12. novembra 2020. godine, kada je odlučio potpisati sporazum. Međutim, o kakvom je čovjeku riječ govori činjenica da i danas krši potpisani sporazum, ne ispunjava obećanje, te Čelik i dalje ne dobija pomoć grada”, istaknuo je prvi čovjek NK Čelik.

Fotografija iz predizborne kampanje Fuada Kasumovića (Foto: Facebook)

U tom periodu dešavale su se brojne peripetije, najviše kroz medijske nastupe, između kluba i gradske administracije, pa je zbog toga 2. juna 2021. godine Kasumović odlučio pokrenuti i raskid sporazuma, čime je prekršio jedno od obećanja datih u predizbornoj kampanji.

“Iako sam se od svoga dolaska na mjesto gradonačelnika trudio da depolitiziram sport u našem gradu i nisam se želio miješati u vođenje sportskih procesa, što sam dokazao i svojom odlukom da sredstva iz Budžeta Grada, a izdvajaju se mnogo veća nego u ranijim periodima, klubovima i udruženjima raspoređuju članovi komisije sastavljene od predstavnika klubova, što je prvi ili rijedak primjer u BiH da gradonačelnik ili načelnik svoje ovlasti prebaci na nevladin sektor, pojedinci i određeni politički krugovi to su zloupotrijebili. Zbog nekorektnih izjava i huškačke, neprijateljske kampanje koju duže vrijeme vode prema Gradonačelniku i Gradskoj upravi, kao i zbog njihovog očitog političkog djelovanja, danas sam od Gradskog pravobranilašva zatražio da pokrene proceduru raskida Ugovora kojeg Grad ima sa aktuelnom upravom NK Čelik”, napisao je tada Kasumović na svojoj Facebook stranici.

Zbog svega toga, članovi sadašnje uprave NK Čelik, pokrenuli su sudski spor protiv Grada Zenica, kako bi ostvarili svoja prava.

“Mi smo, nažalost, bili primorani tužiti naš grad, kako bismo zaštitili interese kluba i naravno očekujemo pozitivan ishod, jer smo sigurni da ispravno postupamo. Gradonačelnik bi trebao da predvodi nove, mlade snage, koji gaje neke zdrave ideje i žele transparentniji grad, ali upravo taj prvi čovjek našeg grada je naša najveća prepreka da vratimo Čeliku ono što mu pripada. Umjesto da nas pomogne, počeo je priču o raskidanju sporazuma, o tome da je klub politiziran, a zapravo naša jedina stranka i jedini utjecaj koji imamo jeste NK Čelik. I to su jeftini politički spinovi, koji više ne prolaze. Mi imamo rezultate, radimo, građani i navijači će moći procijeniti ko je upravu, a sada ćemo to dokazati i sudskim putem”, zaključio je Denis Mušović.

NK Čelik

Tufekčić: Od obećanja “Čelik u Evropi” do pokušaja gašenja simbola Grada

Kao najveća opoziciona stranka u Gradskom vijeću Zenica, Stranka demokratske akcije pobunila se protiv, kako kažu, jednostranih odluka gradonačelnika Kasumovića da ne pomogne NK Čelik, te su podržali upravu kluba u njihovim nastojanjima.

“NK Čelik, kao simbol četvrtog grada po veličini u BiH, ostavljen je i prevaren od onih ko bi mu trebali biti glavni oslonac i sigurnost, posljednja prevara je nepoštivanje Sporazuma koji je Kasumović potpisao samo nekoliko dana prije Lokalnih izbora održanih 2020. godine. Nekoliko mjeseci kasnije ispostavit će se da je to bio samo još jedan blef iz bogatog arsenala gradonačelnika Kasumovića. Naime, jednostrano i na svoju ruku je odlučio prestati plaćati mjesečne obaveze koje bi klubu bile dovoljne za poslovanje i vraćanje dugovanja. I sada su u klubu prisiljeni da se finansiraju, uglavnom, podrškom najvjernijih navijača, Zeničanki i Zeničana kojima je Čelik u srcu”, kazala nam je Emina Tufekčić, predsjednica Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Zenica.

Emina Tufekčić, predsjednica Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Zenica

Upravo klub vijećnika koji ona predvodi podnio je veliki broj amandmana i prijedloga kako bi pokušali pomoći u zaštiti kluba. Međutim, nisu naišli na podršku vladajuće većine.

“Svi amandmani SDA u GV Zenica, čiji je cilj bio oporavak i stabilizacija kluba, brutalno su odbijeno od gradonačelnika i njegove većine u GV Zenica, predvođene Zeničkom inicijativom. Brutalno obrušavanje i uvrede na račun našeg vijećnika Faruka Hodžića, koji je javno za govornicom i jedini čestitao nedavni rođendan NK Čeliku, dovoljno govore o odnosu spram ovog kluba. Umjesto obećanja iz 2016. godine da će Čelik igrati u Evropi, sve je jasnija namjera gradonačelnika i njegove većine da ovaj, baš kao i druge simbole našeg grada u potpunosti uništi. Razlog je možda i taj što se sve glasnije priča da je sam gradonačelnik pod istragom zbog sumnjivih radnji u Čeliku, iz perioda kada je on bio predsjednik upravnog odbora i kada su nastala najveća dugovanja. A ne treba zaboraviti ni sumnjive radnje sa tzv. privatnim investitorom iz Turske Aydinom Olgunom, koji je, također, iza sebe ostavio ogromna dugovanja”, zaključila je Tufekčić.

U nadi da bismo i od njega mogli dobiti dodatna pojašnjenja o ovom predizbornom obećanju njegovoj realizaciji, redakcija portala Visoko.co.ba kontaktirala je i gradonačelnika Kasumovića. No, do trenutka objavljivanja ovog teksta, nismo dobili nikakav odgovor na naš upit.

 

*Sadržaj nastao u okviru projekta Media for All

 

Visoko.co.ba/Redakcija