Home » Od naredne sedmice u FBiH dostupna vakcina Moderna

Od naredne sedmice u FBiH dostupna vakcina Moderna

moderna

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u ponedjeljak je zaprimio 43.180 doza cjepiva proizvođača Moderna, kao donaciju Republike Hrvatske. Cjepiva su dobila pozitivan nalaz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i od ponedjeljka, 01.11. 2021. godine će biti dostupna stanovništvu Federacije BiH.

Na teren će biti poslano 15.000 doza cjepiva Moderna, a Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH će, kao i do sada, čuvati drugu dozu cjepiva za sve one koji se odluče cijepiti.

Važno je napomenuti da je cjepivo Moderna, kao i Pfizer BioNTech, mRNA cjepivo utemeljeno na istom načinu djelovanja i sa jednako visokom učinkovitošću. Preporučeni period za revakcinaciju ovim cjepivom je 4 sedmice.

Do sada su stanovništvu BiH na raspolaganju bila cjepiva protiv COVID-19 proizvođača AstraZeneca (Vaxzevria), Pfizer (Comirnaty), Gamaleya (Sputnik V), Sinovac (CoronaVac) i Sinopharm, a od ponedjeljka se mogu cijepiti i cjepivom proizvođača Moderna (Spikevax).

  Podrška Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka" kupovinom Bubamare Tačkice

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je, zaključno s 25.10.2021. godine zaprimio 1.759 094 doze cjepiva protiv COVID-19, a 1.111 094 doze cjepiva distribuirao kantonalnim zavodima za javno zdravstvo.

S obzirom na epidemiološku situaciju koja je i dalje nepovoljna, kao i na činjenicu da su u Federaciji BiH na raspolaganju sve vrste cjepiva protiv COVID-19, apeliramo na stanovništvo da se odazovu cijepljenju ovim ili drugim dostupnim cjepivima protiv COVID-19, jer jedino se tako možemo zaštititi od teških oblika bolesti i smrtnih ishoda, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.