Home » Odgovor gradonačelnika Fuada Kasumovića na saopćenje SDA Zenica

Odgovor gradonačelnika Fuada Kasumovića na saopćenje SDA Zenica

Odgovor gradonačelnika Fuada Kasumovića na saopćenje SDA Zenica

BUDŽETI ZDK I ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURAJA ZDK DOVOLJNI ZA BORBU PROTIV KORONAVIRUSA

U vrijeme pandemije koronavirusa postala je praksa da, nas u Zenici, svakog petka SDA-ovci iz svojih izolatorija u koje su se posakrivali, pokušaju inficirati novom glupušću. Prošlog petka to je bezuspješno pokušao Fadil Novalić diskriminatorskom odlukom kojom od 21 miliona KM nijedne marke nije predvidio za Zenicu i našu borbu protiv koronavirusa i saniranje posljedica u zeničkoj privredi, a juče je čini se opet nekom iz SDA u izolaciji bilo dosadano, pa je smislio saopćenje gdje kaže da se “Gradonačelnik Kasumović umjesto borbom za živote bavi predizbornom kampanjom”!

Gospodo SDA-ovci, Grad Zenica na čelu sa gradonačelnikom prvi je u BiH i isključivo vlastitim sredstvima i snagama poduzeo mjere borbe protiv koronavirusa, za što smo pohvaljeni sa više strana. U saopćenju me p(r)ozivate da rebalansom budžeta Grad Zenica osigura sredstva za Kantonalnu bolnicu za borbu protiv koronavirusa. Vi zaboravljate da su prije mjesec dana vaš predsjednik Izetbegović, premijer Novalić i zenički federalni parlamentarci Miralem Galijašević, Suad Kaknjo i Belma Pojskić tu Kantonalnu bolnicu izostavili sa spiska raspodjele 30 miliona KM!

Nije Zenica jedini grad i općina u ZDK. Ako nemate politikantske namjere, zašto na rebalanse za pomoć bolnici ne pozovete i svoje načelnike, kao i kolege iz ostalih 11 općina ili gradova u ZDK? Kantonalna je bolnica. Pozovite i svoje načelnike i njihove direktore javnih preduzeća da smanje svoje plate, a naravno, smanjite i vi svoje. Fuad Kasumović prima istu platu koju ste vi nekada odredili dok ste vladali Zenicom, a kada su direktori javnih preduzeća i vama podobni kadrovi osim mnogo većih plata primali i paušale za učešće u jednom ili više nadzornih i upravnih odbora. Mojim dolaskom na mjesto gradonačelnika, astronomske plate su smanjene, a nema više ni tih plaćenih odbora i komisija. Istina, ukinuo sam vam finansiranje političkih stranaka, pa sada možemo rekordno izdvajati za sport, kupovati djeci knjige i školski pribor, pomagati sva udruženja i još mnogo toga.

Pozivate se na senzibilitet sada, kada je jasno da samo disciplinom naših građana odolijevamo pandemiji i kada ste kao i ja svjesni, da je osam respiratora i 13 anesteziologa u KB Zenica premalo da građane odbranimo, ukoliko ne do Bog dođe, do eskalacije infekcije COVID -19 virusom. Dvadeset i više godina, a posebno pred svake izbore, u bolnici zapošljavate nemedicinskog osoblja kao da ste proizvodno preduzeće. Vašim direktorima, bolnički parking godinama je važniji od doktora, anesteziologa, pa i medicinskih sestara i tehničara, a da ne govorim o opremi. Zašto Zeničanima i ostalim građanima ZDK ne objasnite šta je sa PCR uređajem kojeg ste kupili 2018. godine? Zbog čega se u našoj bolnici ne rade testiranja na koronavirus ako smo nabavili takav aparat?

Vama iz SDA oči bode zenički budžet od 54 miliona KM, kojeg bi da krčmite kako ste navikli dvadesetak godina. Taj isti budžet, kao i prethodnih godina, SDA i njeni sateleti oštetili su za milione, braneći kladionice, neplačajući Zenici vodne naknade za 2017. i 2018. godinu itd.

Rekao sam vam sa govornice Gradskog vijeća stotine puta, novcem Zeničana prvo ćemo srediti svoju avliju, svim stanovnicima Zenice dovesti asfalt u naselja, osigurati vodu, kanalizaciju, rasvjetu, pa tek onda ćemo finansirati kanton i pomagati naše komšije. To nisu predizborne aktivnosti, nego samo izvršavam svoja obećanja i radim ono što je i Bogu drago i našem narodu potrebno. 

I na kraju, u saopćenju svjesno ne spominjete 394 miliona KM koliko iznosi budžet Zeničko – dobojskog kantona, kao ni 209 miliona KM budžeta Zavoda zdravstvenog osiguraja ZDK. U tim budžetima ima više nego dovoljno novca da se kvalitetno odbranimo od koronavirusa, a i vaše pohlepe.

Podsjećam vas da su Zeničani i Zenica uvijek imali visoko razvijenu svijest za pomoć bližnjem svome, kao i drugome, te ne trebate sumnjati u našu finanijsku pomoć ako bude potrebe. 

Fuad Kasumović, Gradonačelnik Zenice