Home » Odgovor Vlade ZDK zastupnici Sanji Renić: Isprazni populizam ne smije biti svrha političkog djelovanja

Odgovor Vlade ZDK zastupnici Sanji Renić: Isprazni populizam ne smije biti svrha političkog djelovanja

Vlada Zeničko-dobojskog kantona s gnušanjem odbacuje učestale medijske napade skupštinske zastupnice Sanje Renić na Vladu i njene zaposlenike, posebno ministra privrede Zlatka Jelića i njegove saradnike.

Medijski istupi zastupnice Naše stranke Sanje Renić obiluju dezinformacijama i insinuacijama, čiji je jedini cilj diskreditovanje izvršne vlasti Zeničko-dobojskog kantona i ubiranje jeftinih političkih poena. Pomenuta zastupnica bez valjanog osnova, a uz pomoć svojih insajdera u Ministarstvu privrede, pokušava inkriminisati rad ministra Jelića i procedure unutar ovog ministarstva, istovremeno nevješto optužujući čitav niz državnih službenika u institucijama Zeničko-dobojskog kantona.

Tvrdnja da su ovlasti i nadležnosti pomoćnika ministra u Ministarstvu privrede nezakonito prenesene na savjetnicu ministra Vanju Udiljak apsolutno su netačne! Naime, gospođa Udiljak imenovana je na upražnjeno mjesto pomoćnika ministra po procedurama koje je vodila Agencija za državnu službu u FBiH, te vrši poslove i ovlaštenja koja joj pripadaju po organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u ovom ministarstvu. Pomoćnik ministra, kojeg gospođa Renić spominje u svojim medijskim istupima, ranije je suspendovan na 10 dana, zbog neovlaštenog učešća u radu nadzornog odbora jednog privrednog subjekta, a privremena suspenzija izrečena je u okviru provedenog disciplinskog postupka. Trenutno ima sve ovlasti i nadležnosti pomoćnika ministra koje mu pripadaju po unutrašnjim aktima Ministarstva za privredu.

Netačne i neozbiljne su i tvrdnje o navodno nezakonitom unapređenju dvoje državnih službenika u Ministarstvu za privredu, jer su sve procedure provedene u skladu sa zakonom te nakon prethodno dobijenog mišljenja Ministarstva finansija i saglasnosti Komisije za davanje prethodne saglasnosti za popunu upražnjenih radnih mjesta u kantonalnim organima uprave. Pomenuta unapređenja bila su predmetom provjere upravne revizije Ministarstva za pravosuđe, koja nije uočila bilo kakve nepravilnosti u provedenim procedurama.

Renić insinuira da je u Ministarstvu za privredu “nezakonito utrošeno cca. 9 miliona KM budžetskog novca”, prilikom dodjele subvencija plata privrednim subjektima čiji je rad bio zabranjen tokom lockdowna prošlog proljeća. Napominjemo zastupnicu Renić da su Vlada ZDK i Ministarstvo za privredu prvi u FBiH izradili interventne mjere i putem javnog poziva dodijelili subvenciju plata ma mart i april, a potom i sredstva podsticaja za jačanje konkurentnosti privrednih subjekata. Niti jedna marka nije isplaćena bez kriterija i javnog poziva, a svi javni pozivi i odluke su transparentno objavljeni na internet stranici Ministarstva privrede. Očito da zastupnica Renić smatra kriminalom to što je 9.000 radnika dobilo plaću za vrijeme pandemije, tj. preko 3.000 poslovnih subjekata, u skladu sa važećim zakonom. Renić je očito pogrešno i informisana, jer je na ovaj način privrednim subjektima dodijeljeno 3,8 miliona, a ne, kako zastupnica tvrdi, 9 miliona KM.

Tačno je da su nadležni istražni organi vršili “izvide” po anonimnim krivičnim prijavama protiv nadležinih u Ministarstvu za privredu, koje očito dolaze iz istog kruga kome pripada i zastupnica Renić, ali su sve prijave odbačene kao neosnovane.

Pozivamo zastupnicu Sanju Renić da ubuduće preispituje vjerodostojnost informacija koje, u udobnoj opozicionoj klupi, dobija od svojih insajdera u Ministarstvu privrede, jer su informacije netačne i zlonamjerne, a dolaze od osoba koje su i same počinile kriminalne radnje, za što postoje ozbiljni dokazi kojima raspolažu nadležni istražni organi.

Svrha političkog djelovanja ne smije biti isprazna populistička politika kakvu zastupnica Renić vodi preko društvenih mreža i uz podršku određenih medija, nego rad za boljitak i opšte dobro cjelokupne zajednice, kao što to radi ova vlada, posebno u vrijeme aktuelne pandemije, kada se borimo za zdravlje građana i svako radno mjesto.

Press služba ZDK