Home » Odgovornost prosvjetnog radnika i učitelja velika, svjesni težine svog zadatka

Odgovornost prosvjetnog radnika i učitelja velika, svjesni težine svog zadatka

Ministar za obrazovanje ZDK Spahija Kozlić naglasio je da prosvjetni radnici rade odgovoran, ali i jedan od najplemenitijih poslova te da ne postoji novac kojim se to može i platiti.

– Odgovornost prosvjetnog radnika i učitelja je velika, vi ste svjesni težine svog zadatka. To sam više puta isticao na sjednicama Vlade, rekao da prosvjetni radnici ne mogu za svoj trud i odgovornost nikad biti adekvatno plaćeni. Ne postoji plata kojom se može nadoknaditi ono što vi činite. Zato smo obrazovanje i vaš materijalni položaj stavili među najvažnije prioritete Vlade, značajno unaprijedili u posljednje četiri godine – rekao je ministar Kozlić, na akademiji u povodu Svjetskog dana učitelja.

Naglasio je da Vlada i resorno ministarstvo to pokazuju i značajnim ulaganjima u školsku infrastrukturu.

– U obnovu škola i fakulteta uloženo je 20 miliona KM, a planirano je ulaganje dodatnih 10 miliona, tako da će biti obnovljeno ukupno 70 školskih objekata – kazao je.

Kako navodi Press služba ZDK u saopćenju za javnost, dodao je i to da je, u probnoj fazi i primjena inoviranih nastavnih planova i programa. Planirana je i reforma nastavnih programa srednjih stručnih škola, uvođenje dualnog obrazovanja i prilagođavanje programa srednjih škola potrebama tržišta rada, kao i zaokruživanje nabavke besplatnih udžbenika za sve razrede osnovne škole.

Akademija u povodu Svjetskog dana učitelja (5. oktobar) upriličena je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, a organizatori su Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona te kantonalne organizacije Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture FBiH i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.