Home » Odobrena sredstva za potrebe općinskih štabova civilne zašte na podučju ZDK

Odobrena sredstva za potrebe općinskih štabova civilne zašte na podučju ZDK

Vlade Zeničko-dobojskog kantona odobrila je sredstva kojim će se finansirati projekti provođenja preventivnih mjera zaštite i sufinasiranja izgradnje skladišnog prostora za strukture civilne zaštite u nekim od općina na području ovog kantona.

Na osnovu ove saglasnosti, Kantonalna uprava za civilnu zaštitu Zeničko-dobojskog kantona upriličila je potpisivanje sporazuma o finansiranju projekata provođenja preventivnih mjera zaštite, kao i sporazuma za sufinansiranje izgradnje skladišnog prostora za strukture civilne zaštite, sa predstavnicima osam općinskih zajednica iz ZDK.

Vrijednost projekata na preventivnom saniranju 39 klizišta iznosi 550.000 KM, a za potrebe sufinasiranja skladišnog prostora izdvojiti će se 120.000 KM. Osim navedenih sredstava na osnovu zahtjev općina Kantonalna uprava za civilnu zaštitu Zeničko-dobojskog kantona planirala je dodatna namjenska sredstva za kupovinu opreme i interventnih vozila u vrijednosti od 720.000 KM.

“Kantonalna uprava civilne zaštite opredjelila se da akumulirana namjenska sredstva se upotrijebe za pomoć općinama u sanaciji posljedica elementarnih nepogoda iz mjeseca maja i augusta 2014.godine, a prioritet će se dati saniranju brojnih klizišta na području ovih općina”, istakao je direktor kantonalne uprave civilne zaštite, Džavid Aličić.

U skladu sa sporazumima gradu Zenici biće uplaćeno 100.000 maraka za sanaciju klizišta i 50.000 maraka za izgradnju skladišnog prostora za strukture civilne zaštite.