Home » Održana “Biciklijada sjećanja”: Sjećanje na dan kada je 1992. godine protjerano stanovništvo Odžaka

Održana “Biciklijada sjećanja”: Sjećanje na dan kada je 1992. godine protjerano stanovništvo Odžaka

U Odžaku je danas održana “Biciklijada sjećanja” u organizaciji društva ljubitelja prirode “Lipa”, Cvijet milosti iz Odžaka, a uz pomoć Ministarstva prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Vlade Županije Posavske, općine Odžak i vjerskih zajednica.

To je sjećanje na dan kada je protjerano stanovništvo Odžaka 1992. godine, kada se promijenio život stanovnika ovog grada u Posavini i okolnim mjestima. Biciklijada sjećanja je počela na skeli u Svilaju gdje je bio odlazak, ali i povratak mještana, a završila se u Odžaku gdje je odata počast svim braniocima 102. odžačke brigade.

U biciklijadi je učestvovalo više od 200 biciklista uzrasta od 7 do 77 godina i ona nije bila takmičarskog karaktera. Biciklijada je vožena novoizgrađenim dijelom autoputa koridora VC i prolazila je kraj mosta na rijeci Savi, koji je u potpunosti izgrađen, a u toku su radovi na graničnom prijelazu i carinskom terminalu koji bi trebali biti u funkciji krajem godine.

– Cilj biciklijade je razvijanje zdravog života i ujedno podsjećanje na dan kada smo morali napustiti svoj voljeni grad, te zahvaljujući jednoj maloj Skeli na Savi kod Svilaja izvući gotovo svo stanovništvo i spasiti se. Ujedno je to i podsjećanje na povratak istom tom Skelom u naš grad nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma – kaže Anes Osmanović, ministar prometa, veza, turizma i zaštite okoliša.