Home » Održana centralna kanadska komemoracija povodom 28. godišnjice od genocida u Srebrenici

Održana centralna kanadska komemoracija povodom 28. godišnjice od genocida u Srebrenici

Bosanci i Hercegovci u Kanadi, zajedno sa Kanađanima i prijateljima BiH i prijateljima istine i pravde, te zajedno sa Bosancima i Hercegovcima iz SAD-a, okupili su se u znak sjećanja na genocid u Srebrenici i sjećanja na žrtve agresije u BiH u Windsoru.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada istaknuto je da je kontinuirano odavanje počasti žrtvama genocida jako važno da bi svijet spoznao i prihvatio historijske, naučne i sudske činjenice o genocidu u Srebrenici.

Dodaju da je, nažalost, sve više onih koji pokušavaju da revidiraju historiju, presude i naučne činjenice, da negiraju genocid i izjednačavaju žrtvu i počinitelje genocida.

Specijalni gost na komemoraciji bio je član Parlamenta Kanade Brian Masse, kojem je direktor Instituta Emir Ramić uručio posebno priznanje Predsjedništva BiH koje je potpisao Denis Bećirović.

Obračajući se na komemoraciji Masse je istakao da ostaje stalno posvećen osiguravanju da žrtve izgubljene u tom genocidu nikada neće biti zaboravljene, te da je jednako važna i borba protiv negiranja genocida, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.