Home » Ogrešević: Neustavno proslavljanje nečega što su započeli presuđeni ratni zločinci pokazuje da se Dodik nema namjeru zaustaviti

Ogrešević: Neustavno proslavljanje nečega što su započeli presuđeni ratni zločinci pokazuje da se Dodik nema namjeru zaustaviti

Proslava 9. januara, neustavnog „dana Republike Srpske“ predstavlja kontinutitet antiustavnog djelovanja čelnika ovog bosanskoghercegovačkog entiteta, koje su započeli presuđeni ratni zločinci, a nastavili njihovi nasljednici poput Milorada Dodika.

Navodi se ovo u reakciji predsjednika Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH) Nermina Ogreševića.

-Ono što je prethodilo današnjem neustavnom obilježavanju 9. januara, nacionalističko divljanje u Priboju, Gacku i Prijedoru gdje se ponovo moglo čuti veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida, zatim skandalozne izjave predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da „kule u New Yorku nisu rušili Srbi već mudžahedini iz BiH“, uz praktično prijetnje zastupnika Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu da “ili će se uvažavati prava sva tri naroda ili neće biti mirne i stabilne BiH”, govore da je na sceni očigledno koordinirano antibosansko djelovanje.

Sva ova dešavanja potvrđuju da velikosrpska ideja i dalje živi, da je u BiH njen glavni protagonista Milorad Dodik, kojemu očigledno iz Beograda i dalje puše jak vjetar u leđa. To koriste i neke hrvatske politike, koje očito nisu odustale od trećeg entiteta.

Nakon neustavnih odluka o prijenosu nadležnosti s države na entitet RS, zbog čega su, između ostalog, uslijedile i sankcije američke administracije, rukovodstvo Republike Srpske predvođeno Miloradom Dodikom nastavlja kršiti Ustav i zakone proslavom neustavnog „dana RS“. Zbog toga pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da sankcionira sve one koji učestvuju u proslavi 9. januara.

S druge strane, udari na državu Bosnu i Hercegovinu moraju biti motiv i probosanskim strankama da ne budu u defanzivi. U vrijeme kada se otvoreno radi na rušenju nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine, potrebno je zaboraviti na stranačko neslaganje o manje bitnim pitanjima, te se zajedničkim snagama oduprijeti secesionističkom djelovanju i aktivno se boriti za jedinu nam domovinu. Jer, sada je jasno da se Dodik očigledno nema namjeru zaustaviti – poručio je Ogrešević.