Home » Ogrešević odgovorio Milanoviću: Dok relativizirate genocid u Srebrenici, ne očekujte toplu dobrodošlicu u normalnom svijetu

Ogrešević odgovorio Milanoviću: Dok relativizirate genocid u Srebrenici, ne očekujte toplu dobrodošlicu u normalnom svijetu

Gospodine Zorane Milanoviću, griješite. Možete se slobodno šetati Baščaršijom i cijelom Bosnom i Hercegovinom, Vaša sigurnost nije ugrožena. Ali, dok god relativizirate genocid u Srebrenici, tražite povod za monstruozne zločine, poput onog u Ahmićima, ne očekujte da Vas iko normalan bilo gdje u svijetu dočeka sa simpatijama. Navodi se ovo u reakciji Nermina Ogreševića, predsjednika Narodnog evropskog saveza (NES BiH) na današnje Milanovićeve istupe.

-Gospodine Milanoviću, govorite o nekim „moralnim bukačima“ i „moralnim kamatarima“, a nastavljate relativizirati i umanjivati genocid u Srebrenici. Nije, kako tvrdite, poklano šest, nego više od osam hiljada nevinih civila.

Sramotno je i da praktično tražite povod za zločin HVO-a u Ahmićima u ranije počinjenim zločinima u Lašvanskoj dolini. Valjda Vi, koji se busate u prsa kako ste dio civilizirane Evropske unije, znate da je nedopustivo tražiti bilo kakav povod za ubijanje civila, žena, djece, staraca…

S tom retorikom niko Vas nigdje neće dočekati raširenih ruku, osim, naravno, Milorad Dodik u etnički skoro očišćenom bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, iz kojeg je protjerana i većina Hrvata, a kojeg „razumijete“ u njegovom antitustavnom i secesionističkom djelovanju.

Umjesto raspirivanja nacionalističkih strasti, relativiziranja genocida i zločina, pozivamo Vas da pomognete Bosni i Hercegovini, i Hrvatima u njoj, da dobiju modernu evropsku državu sa sličnim Ustavom koji ima Hrvatska i moderne evropske zemlje, u kojem će biti mjesta za sve njene narode i koja će biti dio Evropske unije.

„Unitaristička klika iz Sarajeva“, kako je Vi nazivate, ne želi ništa više nego iste aršine, ista pravila koja vladaju u Evropskoj uniji. Žele demokratski, građanski koncept uređenja države, a, podsjećamo Vas da na tim vrijednostima počiva i Evropska unija. Žele normalnu, demokratsku i uređenu državu, u kojoj će biti mjesta za sve narode. Naravno, bez kršenja osnovih ljudskih prava, kako je to sada slučaj.

Uostalom, odbijanjem amandmana Hrvatske koja je tražila da se u zaključke uvrsti da je potrebno osigurati ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH kroz izbornu reformu, Vijeće Evropske unije sve Vam je kazalo – poručio je Ogrešević.