Home » Ogrešević poslao pismo Michelu: Namjera Schmidta u suprotnosti je sa dogovorom u Briselu

Ogrešević poslao pismo Michelu: Namjera Schmidta u suprotnosti je sa dogovorom u Briselu

Nermin Ogrešević predsjednik Narodnog evropskog saveza BiH danas je uputio pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Na početku se Ogrešević zahvalio Michelu na podršci prosperitetu, demokratskom funkcionisanju i sigurnosti BiH na njenom putu prema Evropskoj uniji.

“Želim Vas obavijestiti da nas ovih dana zabrinjavaju informacije, koje dolaze iz Ureda OHR-a u Sarajevu, o izvjesnoj mogućnosti da će visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt donijeti odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a što je u suprotnosti s političkim dogovorom, kojeg su u Briselu 12. juna 2022. godine, u Vašem i prisustvu visokog predstavnika Evropske unije Josepa Borrella, postigli lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, rekao je Ogrešević.

Istakao je da posebno zabrinjava činjenica da visoki predstavnik Schmidt razmatra mogućnost nametanja i političkih izmjena Izbornog zakona BiH koje su prema dostupnim informacijama kojima raspolaže, u suprotnosti s principima, koji su utvrđeni postignutim Političkim sporazumom o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja ostvaruje iskorake na evropskom putu.

“Smatramo da bi bilo kakva intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta, u smislu političkih izmjena izbornog zakonodavstva dva mjeseca prije održavanja zakazanih Općih izbora 2. okotobra tekuće godine, dodatno potaknula političke tenzije, ne isključujući i najavljene proteste nevladinih organizacija, akademske zajednice i građanskih inicijativa, te svakako ne bi bila u duhu zajednički usaglašenog stava da će se, između ostalog, izborna reforma i ograničene ustavne reforme provesti najkasnije šest mjeseci nakon formiranja vlasti na svim nivoima, kako je to utvrđeno postignutim Političkim sporazumom, kojem ste i Vi svjedočili”, napisao je Ogrešević.

  U većem dijelu BiH danas oblačno s kišom, na jugu djelimično vedro

Dodao je da najavljene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u dijelu političkih izmjena neosigurava usklađenost s odlukama Evropskog suda za ljudska prava i preporukama Venecijanske komisije iz Mišljenja o ustavnoj situaciji u BiH i ovlaštenjima visokog predstavnika, a koje je venecijanska komsija usvojila na svojoj 62. plenarnoj sjednici 11-12. marta 2005.

S tim u vezi pozvao je Michela da posreduje i obavijesti Schmidta i članice PIC-a da je političkim sporazumom usaglašeno da će se težiti da se šest mjeseci nakon formiranja vlasti na svim nivoima usvoje izborne reforme i ograničene ustavne reforme.

“U mjeri u kojoj je to potrebno kako bi se osigurala potpuna usklađenost s odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSCE/ODIHR-a i GRECO-a, te da bi svaka eventualna intervencija visokog predstavnika, u smislu izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva, značila odstupanje od usaglašene hronologije i principa, a što bi u ovo predizborno vrijeme narušilo tok izbornog procesa, zaoštrilo javni diskurs, potaknulo političke tenzije i uzrokovalo dodatnu političku krizu, koja je u ovom trenutku najmanje potrebna u Bosni i Hrecegovini”, navodi se.