Home » Oko 200 rudara rudnika “Abid Lolić” prenoćilo u upravnoj zgradi: Čekamo odgovore na pitanja

Oko 200 rudara rudnika “Abid Lolić” prenoćilo u upravnoj zgradi: Čekamo odgovore na pitanja

Blizu 200 rudara rudnika “Abid Lolić” u Han Biloj kod Viteza noć je provelo u prostorijama zgrade rudnika gdje su odlučili sačekati nadležne da dođu na posao s obzirom na to da im se niko od njih nije javio već 17 sati. Rudari protestuju zbog smanjenja koeficijenta za obračun plaće.

Prva smjena rudnika “Abid Lolić” u ponedjeljak je odbila izaći iz jame, a nakon pregovora, svoje proteste nezadovoljstva zbog smanjenja koeficijenta plaće nastavili su pred ulazom u jamu rudnika.

Rudarima prve smjene priključili su se i rudari druge i treće smjene te je blizu 200 njih noć provelo u prostorijama rudnika, kako bi danas dočekali nadležne i zatražili odgovore na pitanja.

“Nakon što smo jučer ostali bez sindikata nakon ostavke našeg predsjednika, njegov zamjenik nam je sinoć rekao da je koeficijent za obračun plaće smanjen kako bi se zakrpili troškovi regresa i organizacije Dana rudara. Mi nismo prihvatili to kao opravdanje jer smo svakako imali najniži koeficijent plaće 2,60, a oni su ga smanjili na 2,40. Jednostavno, odlučili smo svi noćiti u prostorijama rudnika i sačekati nadležne da dođu na posao jer nam se ne javljaju od jučerašnjeg sastanka koji je održan u 15 sati”, kazao je jedan od rudara.

Osim vraćanja koeficijenta rudari rudnika u Han Biloj imaju još nekoliko zahtjeva, ali kap koja je prelila njihovu čašu je smanjenje koeficijenta i od toga ne namjeravaju odustati.

Prvi od razloga smanjenja koeficijenta bilo je smanjenje proizvodnje, a sada se, prema njihovim riječima, situacija pravda isplatom regresa i obilježavanjem Dana rudara, što je neprihvatljivo.

Klix.ba