Home » Okončan projekt “Partnerstvo plus”

Okončan projekt “Partnerstvo plus”

Kajak kanu savez Bosne i Hercegovine (KKSBiH) organizirao je danas u Zenici okrugli sto povodom okončanja projekta “Partnerstvo plus”, kojeg su krajem prošle godine uz pomoć Ambasade SAD-a u BiH i Federalne uprave Civilne zatite, realizirali na rijeci Bosni u Zenici i Neretvi kod Konjica.

Tuka: Lider projekta obuke
Tuka: Lider projekta obuke

-Danas smo i pomoćnicima načelnika općina iz sliva rijeke Bosne prezentirali rezultate projekta, odnosno upoznali smo ih za šta su sve osposobljeni njihovi službenici koji bi sada trebali svoje znanje prenijeti i na svoje kolege u općinama.

Zaključke ćemo poslati FUCZBiH i Ambasadi SAD- kaže Ekrem Tuka, predsjednika KKS BiH i Sportsko-rekreacionog kluba “Bosna” iz Zenice, koji je bio i nositelj realizacije projekta, tokom kojeg su po šest lica iz 11 općina sliva rijeke Bosne osposobljena za učešće u akcijama spasavanja u slučaju novih elementarnih nepogoda.

Na žalost, kako je kazao Tuka, općine Maglaj i Žepče iz Zeničko-dobojskog, mada su one ponajviše bile pogođene poplavama 2014., te Lukavac i Živinice iz Tuzlanskog kantona, navodno, zbog malog broja vatrogasaca i spasilaca, nisu ni sudjelovale u ovom projektu.

-Bilo im je ponuđeno da, makar, pošalju po četiri službenika za koje je obuku platila Ambasada SAD, ali se zbog malog broja ljudi nisu mogle odazvati. Za preostalih dvoje polaznika obuke, plaćale su općine. Recimo, Tuzla je poslala više od predviđenih šest osoba- ističe kao pozitivan primjer Tuka.

On je pomoćnicima načelnika sugerirao da su sada na potezu općine, kako bi i adekvatnom opremom osigurali da svi obučeni službenici mogu djelovati u slučaju potrebe.

Redakcija