Home » OMS Zenica: Osuda provale i skrnavljenja Čaršijske džamije

OMS Zenica: Osuda provale i skrnavljenja Čaršijske džamije

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici – Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje provalu i obijanje Sultan-Ahmedove Čaršijske džamije, prilikom čega je načinjena znatna materijalna šteta nastala otuđenjem priloga vjernika te skrnavljenjem molitvenog prostora nasilnim upadom.

Članovi zeničkog Odbora – predstavnici tradicionalnih vjerskih zajednica i crkava sa zabrinutošću ističu povećan broj provala u sakralne objekte u našem gradu. Nasilni upadi u Čaršijsku džamiju se u kontinuitetu ponavljaju, što sada već predstavlja ozbiljan problem.

Nadležne policijske i pravosudne organe pozivamo da učine sve kako bi se pronašli počinioci i u skladu sa zakonom sankcionisali, te se time poslala jasna poruka da se u svetinje ne smije dirati.

Sultan-Ahmedova Čaršijska džamija u Zenici je nacionalni spomenik kulture naše zemlje, ali ova monumentalna građevina i čitav ansambl njenog kompleksa predstavlja simbol Zenice, dušu i srce njene čaršijske jezgre. Stoga, očekujemo da će u narednom periodu džamija, kao i drugi sakralni objekti u našem gradu biti bolje zaštićeni.

Ovim putem javnost obavještavamo i o nedavnom skrnavljenju fasade zeničke Sinagoge. S nadom da se ovakvi događaji neće ponavljati, šaljemo Vam srdačne pozdrave.

  Ministarstvo za privredu ZDK isplatilo subvencije u iznosu od 1,5 miliona KM

Ovim putem javnost obavještavamo i o nedavnom skrnavljenju fasade zeničke Sinagoge. S nadom da se ovakvi događaji neće ponavljati, šaljemo Vam srdačne pozdrave.

S poštovanjem,

ČLANOVI OMS ZENICA